Loša cirkulacija ili...? Šta hladna stopala govore o našem zdravlju

Da li su vam stopala često ledena? Ovo stanje može biti posledica niskih zimskih temperatura, ali i znak da imate nekih zdravstvenih problema.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2023.

18:43

Loša cirkulacija ili...? Šta hladna stopala govore o našem zdravlju
Foto: Artem Furman/Shutterstock

Dok za neke to može biti normalna telesna reakcija, prema nekim stručnjacima, hladna stopala mogu imati i faktor nasleđa, odnosno, mogu biti nasleđena karakteristika. Ipak, neretko su hladna stopala simptom nekih bolesti i zdravstvenih problema, a među najčešćima su slaba cirkulacija u ekstremitetima ili slabiji osećaj u nervima.

Doktorka Dina Gohil kaže da su hladna stopala ponekad simptomi slabe cirkulacije, anemije, dijabetesa, hipotireoze i nekih manje opasnih stanja.

"Kad kažemo da su hladna stopala posledica slabe cirkulacije, to znači da topla krv ne stiže u stopala te su ona neizbežno hladnija od ostatka tela", pojašnjava doktorka Gohil.

Ona dodaje da bismo, ako nam se ovo često dešava, morali da potražimo i savet lekara.

Za zagrevanje stopala i olakšanje ovog stanja, ona preporučuje sledeće metode:

– masaža stopala kako bi se podstakla cirkulacija,
– nošenje toplih čarapa,
– nošenje obuće koja zadržava toplinu,
– korišćenje termofora za stopala,
– korišćenje grijača za prste,
– smanjen unos kofeina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: