Kafa može da nam produži život, tvrde lekari: Koliko je šoljica dnevno potrebno?

Ispijanje dve do tri šoljice kafe dnevno moglo bi se povezati s dužim životnim vekom, pokazalo je novo istraživanje.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2022.

09:05

Kafa može da nam produži život, tvrde lekari: Koliko je šoljica dnevno potrebno?
Foto: Profimedia

U poređenju sa onima koji izbegavaju kafu, ljubitelji kafe imaju manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je istraživanje.

Nalazi su primenjeni na mlevene, instant i beskofeinske varijante pića, a istraživači sugerišu da bi konzumacija kafe trebalo da se smatra delom zdravog načina života.

Prema studiji, najveće smanjenje rizika uočeno je s dve do tri šoljice dnevno.

Autor studije, profesor Peter Kistler s Instituta za istraživanje srca i dijabetesa Bejker u Australiji, rekao je: "U ovoj velikoj, opservacijskoj studiji, instant kafa i kafa bez kofeina bile su povezane s ekvivalentnim smanjenjem incidencije kardiovaskularnih bolesti i smrti od kardiovaskularnih bolesti ili bilo kojeg uzroka".

Studija je ispitivala veze između vrsta kafe i srčanog ritma, kardiovaskularnih bolesti i smrti koristeći podatke iz studije Biobank u Velikoj Britaniji, koja je za ispitanike odabrala odrasle osobe između 40 i 69 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: