Otkriveno koji broj čaša alkoholnih pića izaziva ubrzano starenje mozga

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo izbegavati preterano konzumiranje alkohola, a jedan od njih je naročito štetan jer ubrzava starenje mozga.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 21.08.2022.

13:13

Otkriveno koji broj čaša alkoholnih pića izaziva ubrzano starenje mozga
Foto: Profimedia

U istraživanju je učestvovalo 20.965 učesnika, čija je prosečna starost bila 55 godina. Alkohol nije konzumiralo 2,7 odsto njih, dok su ostali u proseku pili više od sedam čaša alkohola nedeljno. Dokazano je da ovo može biti opasno po zdravlje.

"Ukoliko konzumirate više od sedam čaša alkohola nedeljno, u vašem mozgu će doći do nakupljanja gvožđa, što loše utiče na kognitivine sposobnosti", rekla je lekarka Anja Topivala.

Lekarka Ema Laing je zatim dodala da je mozak vrlo osetljiv na povećanje nivoa gvožđa.

"Nenormalno visok nivo gvožđa u mozgu povezan je s oksidativnim stresom, koji dovodi do bržeg oštećenja nervnih ćelija i njihovog odumiranja, a to je u suštini ubrzanje starenja mozga", objasnila je.

Stručnjaci savetuju ljudima da piju jednu ili dve čaše vode uz svaku čašu alkohola kako bi očuvali zdravlje mozga. Naravno, najsigurnija opcija je prelazak na konzumiranje bezalkoholnog piva i sličnih proizvoda, na šta mnogi teško mogu da se naviknu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: