Zdravlje

Nedelja, 27.03.2022.

09:59

Stručnjaci upozoravaju - način na koji dišete može pogoršati simptome alergije na polen

Sezona alergija je pred nama, a proleće pokreće prvu polensku groznicu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ako patite od ovog stanja, vaše disanje može pogoršati simptome.

Izvor: klix.ba

Stručnjaci upozoravaju - način na koji dišete može pogoršati simptome alergije na polen
Foto: Profimedia

Ana Marfi, respiratorni farmaceut sa Univerziteta u Lesteru, specijalizovana za astmu i alergije, za britanski The Sun je pojasnila zašto disanje na usta može izazvati dodatne probleme.

"Mnogi ljudi će disati na usta dok se bore s prolećnom alergijom. Međutim, to zaobilazi naš vlastiti prirodni sistem filtriranja", kazala je Marfi.

"Zaista je važno disati kroz nos jer to filtrira i sprečava da veliki deo polena izazove probleme u telu", poručila je.

Međutim, disanje kroz nos može izgledati otežano dok se borite s alergijom i stalno kijate. Lekari savjetuju isprobavanje nazalnih sprejeva kako biste olakšali disanje.

Dekongestivne sprejeve za nos možete pronaći u lokalnim apotekama, ali steroidne sprejeve stručnjaci označavaju kao najbolje jer mogu smanjiti upalu u nosu i uz ponavljanje upotrebe neće izgubiti efikasnost.

Steroidnim sprejevima za nos potrebno je vreme da izgrade barijeru, pa je važno da se koriste redovno.

Ako patite od alergije na polen, preporučuje se da počnete da koristite sprejeve za nos pre nego što se simptomi pojave, oko dve nedelje.

Upotreba vazelina oko nozdrva je stari trik koji zapravo deluje - hvata polen pre nego što udahnete čestice, a ostali isprobani lekovi uključuju kapi za oči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: