Evropska agencija za lekove računa na distribuciju vakcine protiv korone u januaru

Evropska agencija za lekove (EMA) predvidja da će dati svoje odobrenje za prvu vakcinu protiv korona virusa do kraja godine sa očekivanim početkom distribucije od januara, rekao je danas direktor agencije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, Esbenklinker
Foto: Depositphotos, Esbenklinker

"Ako su podaci solidni mogli bi dati zeleno svetlo za prvu vakcinu do kraja godine i početi sa distribucijom od januara" rekao je Gvido Rasi, direktor Evropske agencije za lekove u intervjju objavljenomd anas u italijanskom listu Il Sole 24 Ore.

Ta insititucija zadužena je za odobravanje i kontrolu lekova u EU. Konačno zeleno svetlo, koje daje Evropska komisja, omogućiće da laboratorije počnu sa prodajom svog leka u celoj EU.

EMA koja računa da će biti šest ili sedam različitih vakcina na raspolaganju 2021, juče je dobila prve kliničke podatke Fajzera za njegovu vakcinu, rekao je Rasi. On je rekao i da su dobili od Astra Zeneke predkliničke podatke, probe na životinjama koje se već procenjuju, i da su imali više razgovora sa Modernom.

Ako se vakcina stavi na tržište u januaru njeni prvi efekti na širenje virusa "će biti vidljivi za pet, šest meseci, suštinski idućeg leta", rekao je on.

"Očigledno je da neće biti moguće vakcinisati ceo svet, ali ćemo početi sa najizloženijim kategorijama kao što su starije osobe i zaposleni u zdravstvu, što će početi da blokira mostove prenosa", dodao je.

Ocenio je da treba vakcinisati preko polvine evropske populacije da bi moglo da se dogodi smanjenje pandemije, što zahteva "najmanje 500 miliona doza u Evropi".

Da bi se svi vakcinisali biće potrebno najmanje godinu dana, i "ako sve prodje dobro krajem 2021. ćemo imati dovoljnu imunizaciju", rekao je Rasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu