JOD = dobro zdravlje

Svakodnevne obaveze i stres, neprestana briga za najmlađima, iscrpljuju naš organizam kako fizički tako i psihički.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zato su nam potrebni vitamini i minerali koje unosimo hranom i vodom koju konzumiramo. Neke minerale je neophodno unositi svakodnevno pošto naš organizam nije sposoban sam da ih proizvede. Jedan od njih je JOD. On je esencijalan za pravilan rad štitne žlezde a od velikog je značaja trudnicama i deci.

U trudnoći utiče na razvoj neuronske mreže, koja je presudna za razvoj inteligencije pa se njegov uticaj nastavlja i u detinjstvu.

Foto: Promo
Foto: Promo

Neodstaci joda se reflektuju i na naš spoljašnji izgled. Jedan od pokazatelja je suva, gruba i iritirana koža. Detoksikacija organizma se vrši putem kože, kada telo izbacuje toksine ali na taj način reguliše i telesnu temperaturu. Manjak joda može da naruši ovaj prirodni tok.

Zato dok idemo u susret praznicima, slavama, a samim tim i povećanom unosu hrane, pokušajmo da obratimo pažnju koju hranu ćemo uneti u svoj organizam. Kod nas joda ima u mineralnoj vodi bogatoj prirodnim jodom. Davne 1912. godine zlatne medalje za kvalitet na sajmovima u Rimu, Parizu i Londonu osvojila je voda pod nazivom "Franc Jozefova voda".