Namirnice koje muškarci jedu mogu da povećaju rizik od agresivnog raka prostate

Na neke faktore rizika za pojavu karcinoma ne možemo da utičemo, ali na određene, kao što je hrana – možemo. To znači da bi promena ishrane i izbegavanje 9 grupa namirnica mogla da pomogne na tom putu

Izvor: Eklinika
Podeli
Foto: Shutterstock/aslysun
Foto: Shutterstock/aslysun

Hrana koju muškarci konzumiraju može za skoro tri puta da poveća rizik od razvoja agresivnog raka prostate, pokazala je nova studija objavljena u BJU International. Rak prostate je najčešći tip karcinoma među muškarcima i iako nije poznato tačno šta uzrokuje razvoj bolesti, postoji niz faktora za koje se smatra da povećavaju rizik. Sada su istraživanja pokazala da ono što muškarci jedu može da poveća rizik od teškog oblika raka prostate.

Nezdrava hrana uvećava rizik za rak prostate

Nova studija istraživača sa Carlos III Institute of Health u Madridu pokazala je da su muškarci, koji su konzumirali brzu hranu i gazirana pića skloniji tumorima opasnim po život.

"Naši rezultati pokazuju da bi izbegavanje nezdravih prehrambenih navika mogla da bude najbolja strategija ishrane za sprečavanje agresivnog raka prostate – naglašava dr Adela Castello-Pastor, autorka studije sa Carlos III Institute of Health, gde je rađeno istraživanje u okvirukojeg je praćeno 15.296 španskih učesnika, u vremenskom periodu od oko 17 godina.

Oni, koji su jeli takozvanu zapadnjačku hranu, češće su razvijali tumore, koji su se širili na druge organe, a incidencija je porasla do 3 puta. Istraživači su naglasili da se zapadni obrazac ishrane sastojao od:

- visokog unosa mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti,
- prerađenog mesa
- rafinisanih žitarica
- slatkiša
- kaloričnih pića
- gotove hrane
- sosova
- niskog unosa mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti
- nizak procenat integralnih žitarica.

Hrana izaziva poremećaj hormonske regulacije

"Takođe se sumnja da ukupne i zasićene masti i transmasne kiseline iz crvenog i prerađenog mesa, slatkiša, sosova i gotove hrane povećavaju progresiju raka prostate putem poremećaja hormonske regulacije. One povećavaju oksidativni stres, koji otežava „popravku“ oštećenja DNK i dovode do upale, koja povećava ćelijsku proliferaciju", objasnila je dr Adela Castello-Pastor.

Mnoga jedinjenja. koja su prirodno prisutna ili nastaju prilikom kuvanja ili obrade crvenog mesa ili drugih proizvoda, kako navodi dr Castello-Pastor mogu da utiču na rizik od raka prostate katalizom formiranja slobodnih radikala i suzbijanjem ekspresije gena uključenih u progresiju ćelijskog ciklusa i popravku DNK u ćelijama raka prostate.

"Konačno, visok energetski profil zapadnog obrasca ishrane doprinosi povećanju telesne mase, najvažnijeg poznatog faktora rizika za rak prostate, koji može da se promeni – istakla je dr Adela Castello-Pastor.

Mediteranski i „pametan“ način ishrane protiv agresivnih tumora

Tokom perioda praćenja dijagnostikovano je nešto više od 600 slučajeva raka prostate. Osim zapadnjačkog načina ishrane, druge dve grupe ispitanika pridržavale su se mediteranske ishrane kao i „pametnog“ izbora hrane. Pametan režim ishrane obiluje visokim unosom mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti, povrća, voća, celih žitarica i sokova. S druge strane, mediteranski način ishrane predstavlja visok unos ribe, povrća, mahunarki, kuvanog krompira, voća, maslina i biljnog ulja, a nizak unos sokova.

Iako pridržavanje zdravog načina ishrane, poput pametnog i mediteranskog, istraživači navode da nije to nije dovoljno da se spreči pojava raka, ali jeste za samnjenje rizika od razvoja najagresivnijih oblika karcinoma.

Napredovanje bolesti praćeno je simptomima

Utvrđeno je da mleko i druga mlečna hrana potiskuju proizvodnju hemikalija za borbu protiv raka prostate, istakla je dr Catello-Pastor. Nekoliko prethodnih studija takođe je pokazalo vezu između konzumiranja povrća i smanjenog rizika od raka prostate, ali je istraživanje naučnika iz Madrida bilo prvo, koje se posebno bavilo najsmrtonosnijim tumorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu