Organizam vam traži so i slanu hranu? Nije znak za uzbunu, ali...

Iako so često ima "lošu reputaciju" kao sastojak sa kojim treba biti oprezan, ipak je neizostavan deo svakodnevne ishrane. U slučaju da osetite da vam telo žudi za ovom namirnicom više nego uobičajeno, možda postoji dobar razlog.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 13.12.2022.

14:03

Organizam vam traži so i slanu hranu? Nije znak za uzbunu, ali...
Foto: VasiliyBudarin/Shutterstock

Natrijum i hlorid su dva esencijalna elektrolita koja se kombinuju i formiraju kuhinjsku so. Ovi hranljivi sastojci takođe igraju važnu ulogu u ravnoteži tečnosti u organizmu, pH krvi i funkciji nerava.

Ako vaše telo daje signal da mu je so potrebna više nego inače to može biti način na koji vam pokazuje da je došlo do deficita ovog minerala, ali govori i o lošim navikam u ishrani i statusu hormona u organizmu.

Dehidracija

Pošto su natrijum i hlorid neophodni za ravnotežu tečnosti u telu, dehidracija može izazvati potrebu za više soli. Ovo je način vašeg tela da vas natera da jedete ili pijete više natrijuma i hlorida koji vam mogu pomoći da poboljšate status hidratacije.

Osim što jedete više soli, možda ćete imati potrebe za unosom više tečnosti kako biste dodatno poboljšali hidrataciju. Kada ste dehidrirani, možete primetiti još nekoliko simptoma - glavobolju, smanjeno mokrenje, letargiju i osećaj žeđi.

PMS

PMS može da izazove niz simptoma, i dok neki mogu primetiti emocionalnije simptome kao što su promene raspoloženja, drugi mogu takođe primetiti promenu apetita i žudnje za određenom poznatom hranom. Iako ne postoji dobro utvrđena teorija zašto se to dešava, smatra se da fluktuirajući hormoni igraju važnu ulogu.

Stres

Još jedno stanje u kojem su uključeni hormoni može biti razlog zašto žudite za solju - stres. Glavni hormon koji pomaže vašem telu da se nosi sa stresom zove se kortizol. Ovaj hormon se oslobađa iz vaših nadbubrežnih žlezda kao odgovor na stres i menja telesne funkcije, krvni pritisak, otkucaje srca, pa čak i korišćenje glukoze.

Jedna studija u Journal of Neuroscience sugeriše da ljudi sa višim nivoom natrijuma u ​​krvi, takođe poznatim kao hipernatremija, oslobađaju manje kortizola kada dožive stres. Ovo može pojasniti zašto organozam traži so tokom perioda stresa, jer bi konzumiranje veće količine moglo biti jedan od načina vašeg tela da upravlja stresom.

Neravnoteža elektrolita

Sve što može uzrokovati da izgubite više tečnosti nego obično, kao što je vežbanje, toplo vreme ili visoka temperatura, povraćanje, dijareja, može dovesti do neravnoteže elektrolita. Uz gubitak telesnih tečnosti koji možete doživeti u ovim uslovima, gubite i vredne elektrolite, kao što je natrijum, što onda često dovodi do žudnje za solju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: