Šampion u sprečavanju srčanog udara, dovoljno je da pojedete dva dnevno

Studije su otkrile da je efekat belog luka na snižavanje nivoa lipoproteina male gustine najuočljiviji kada se koriste niže doze tokom dužeg vremenskog perioda, posebno kod pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 11.06.2022.

09:20

Šampion u sprečavanju srčanog udara, dovoljno je da pojedete dva dnevno
Foto:Shutterstock/Cherries

Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrti u svetu, a jedan od glavnih faktora rizika za njih je visok holesterol. Holesterol je mast, molekul sličan molekulu masne kiseline i neophodan je da telo funkcioniše normalno i zdravo, ali prevelika količina može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Previše holesterola stvara naslage, a kada se te naslage povećaju, otežavaju protok krvi kroz arterije. I ne samo to, akumulacija holesterola se ponekad iznenada odvoji i formira ugrušak, što dovodi do srčanog ili moždanog udara. Akumulacija holesterola takođe može izazvati visok krvni pritisak. Ali da li ste znali da postoji jedno povrće koje može pomoći u smanjenju holesterola? Nekoliko reči o belom luku.

Plak na arterijama

Čak 22 studije su potvrdile da je efikasan u snižavanju nivoa lipoproteina niske gustine (biohemijsko jedinjenje proteina i masti). Lipoprotein niske gustine je jedan od dva tipa holesterola, a drugi je poznat kao lipoprotein visoke gustine. Međutim, ove dve vrste lipoproteina su izuzetno različite. Lipoprotein visoke gustine je neophodan za opšte zdravlje, dok se lipoprotein male gustine akumulira u obliku plaka u arterijama, izazivajući visok krvni pritisak. Zbog toga se jedan naziva "dobar" holesterol (lipoprotein visoke gustine (HDL), a drugi "loš" holesterol (lipoprotein niske gustine LDL).

Studije su otkrile da je efekat belog luka na snižavanje nivoa lipoproteina male gustine najuočljiviji kada se koriste niže doze tokom dužeg vremenskog perioda, posebno kod pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Koje su druge prednosti belog luka?

Osim što snižava holesterol, beli luk ima najmanje deset antioksidanata koji jačaju imuni sistem, uništavaju ugruške i zaustavljaju sveukupno propadanje organizma izazvano slobodnim radikalima. Oni takođe štite mozak od mentalnog pogoršanja, gubitka pamćenja, smanjene sposobnosti razmišljanja i učenja, depresije i demencije.

Beli luk možete uzimati u bilo kom obliku, sirov ili kuvan, a beli luk u prahu usporava starenje. dr. Džon Milner sa Univerziteta u Pensilvaniji kaže da su svi oblici efikasni.

Možete konzumirati dva do tri čena svežeg belog luka ili jednu kašičicu belog luka u prahu dnevno. Ako uzimate preparate, striktno se pridržavajte uputstava proizvođača i preporuka farmaceuta.

Kako smanjiti holesterol?

Ako pokušavate da snizite holesterol, to možete učiniti i sa lekovima.

Naravno, postoji veliki izbor lekova koji pomažu kod problema sa holesterolom, a možda je najpoznatiji statin. Statin je lek dizajniran da snizi nivoe masnih supstanci proizvedenih u jetri. Međutim, to obično znači da će osoba morati da ih pije do kraja života.

Naravno, kao i svi lekovi, statini imaju negativne neželjene efekte kao što su vrtoglavica, mučnina, neobičan umor ili slabost, glavobolja, zatvor, dijareja, loše varenje, nadimanje, bolovi u mišićima i problemi sa spavanjem.

Metode za snižavanje holesterola

Ako, pak, niste zainteresovani za lekove, možda je vreme da promenite svoje životne navike. Dijeta kod visokog holesterola može biti veoma efikasna, ali će samo promena načina života, uz uvođenje redovnog vežbanja, pozitivno uticati na vrednosti masti u krvi, ali i na kvalitet života uopšte.

Jedite: masnu ribu, kao što su skuša i losos, smeđi pirinač, hleb i testenine, orasi i semenke, voće i povrće
Izbegavajte: kobasice i masno meso, puter, kajmak i tvrdi sir, poput čedara, kolača i keksa, hranu koja sadrži kokosovo ili palmino ulje.
Vežbanje: Pokušajte da vežbate najmanje 150 minuta (2,5 sata) nedeljno. Kada se upuštate u novi režim vežbanja, važno je da počnete polako. Neke dobre stvari koje možete isprobati na početku uključuju: hodanje, pokušaj da hodate dovoljno brzo da vam srce počne brže da kuca, plivanje i vožnja bicikla. Dobro je isprobati nekoliko različitih vežbi da biste pronašli nešto što volite da radite.
Prestanite da pušite: Pušenje može povećati vaš holesterol i povećati šanse za ozbiljne probleme kao što su srčani udari, moždani udari i rak.
Smanjite unos alkohola: Izbegavajte da pijete više od jednog (žene) ili dva (muškarci) alkoholna pića dnevno. Imajte nekoliko dana bez pića svake nedelje i pokušajte da ne pijete mnogo alkohola za kratko vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: