Možete sprečiti stvaranje peska i kamena u bubrezima: Ishrana je ključna

Postoji mnogo informacija o problemima izazvanim kamenom u bubregu, ali su se neke od njih ispostavile netačnim. Na primer, smatralo se da kalcijum izaziva ovu bolest, ali postoje namirnice koje možete da uključite u svoju redovnu ishranu i tako sprečite stvaranje ovog problema.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Foto:Shutterstock/Lucky Business
Foto:Shutterstock/Lucky Business

Međutim, umereni unos kalcijuma zapravo može da spreči stvaranje kamena u bubregu, zbog čega je ovaj mineral jedna od pet namirnica koje pomažu kada je ova tegoba u pitanju.

Takođe, određene namirnice mogu povećati rizik od nastanka kamena u bubregu, zbog čega treba obratiti pažnju na umerene obroke i zdravu ishranu bogatu voćem i povrćem.

Dobra vest je da postoji mnogo namirnica koje možete uključiti u svoju redovnu ishranu kako biste reagovali preventivno i sprečili bubrežnu kalcifikaciju.

Pored već pomenutog kalcijuma, potrebno je piti dosta vode, kao i soka od limuna, a dokazano je da su integralne žitarice, ali i povrće poput kupusa, karfiola, brokolija i prokelja idealne namirnice u borbi protiv kamena u bubregu i sprečavanju njihovog formiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu