Grožđe - dobar čistač organizma, ali ima višestruko dejstvo

Grožđe, osim što osvežava, korisno je i kao lek za čišćenje krvi, regulisanje varenja, uklanjanje masnih naslaga iz tela, za lečenje upalnih procesa organa za varenje, kao i za uklanjanje reumatičnih poteškoća i kožnih alergija.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Foto:Shutterstock/ mythja
Foto:Shutterstock/ mythja

Svež sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C i raznim mineralima. Grožđe deluje kao prirodni tonik organizma, a osim toga je i izrazito hranljiva namirnica. Sadrži oko 20 odsto šećera, pa je i energetski vredna namirnica.

Ovo voće je, takođe, važan izvor bioflavonida, koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa, grožđe ima i snažan efekt protiv bakterija, virusa, upala i alergija.

Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti.

Kožica grožđa puna je balastnih stvari poput vlakana, zbog čega se grožđe smatra voćem koje pospešuje probavu i pomaže u izlučivanju vode iz tela (diuretik).

Optimalna mera fosfora i kalcijuma u grožđu deluje povoljno na metabolizam zglobova i kostiju. Naime, bobice grožđa obiluju anorganskim fosfatima, a fosfor je, uz kalcijum i magnezijum, sastavni deo svih koštanih struktura.

Grožđe je bogato vitaminima A, svim vitaminima B grupe izuzev B12, C i E vitaminima, a sadrži i minerale poput natrijuma, fosfora, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i flora a sadrži i jabučnu, vinsku i limunsku kiselinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu