Roditelji mogu da smanje rizik od gojaznosti kod dece

Državni univerzitet Njujork objavio je studiju koja prvi put istražuje interakciju majke i deteta tokom hranjenja i njen utIcaj na dečju gojaznost.

Izvor: Klix
Podeli
Foto: depositphotos/ TunedIn6
Foto: depositphotos/ TunedIn6

Istraživači su želeli da otkriju da li stil roditelja može da smanji rizik od gojaznosti dece još tokom trudnoće. Utvrđeno je da majke koje pokazuju manje emocija tokom interakcije koja ne uključuje hranjene, kao što je igra sa sedmomesečnom bebom, imaju decu koja su dobijala na kilaži brže, piše Health Line.

Razlog zbog kojeg su započeli ovo istraživanje je veliki broj gojazne dece od četiri i pet godina u SAD. Taj broj se u odnosu na 20 godina ranije udvostručio.
Deca koja su gojazna imaju veći rizik da imaju problem s povišenim pritiskom i visokim holesterolom koji je uobičajen kod odraslih ljudi.

"Ova deca takođe imaju povišen rizik od problema s disajnim organima, a da ne spominjemo psihološke probleme i probleme sa samopouzdanjem", kazao je pedijatar dr Ričard Sidman.

Istraživanje je fokusirano na majke koje su pušile, pile ili koristile druge supstance kao što su kokain i marihuana tokom trudnoće. Izlaganje ovim supstancama može fetus izložiti lošoj prehrani i neadekvatnom protoku krvi ili kiseonika, što može da izazove probleme u metabolizmu koji povećavaju rizik od gojaznosti kod dece.

Od ukupnog broja dece koja su učestvovala u istraživanju kod 40 odsto je utvrđena gojaznost sa sedam godina.

Zaključili su da je bitno naučiti roditelje kako da imaju pozitivnu interakciju s detetom jer to može pomoći u smanjenju rizika od debljanja. Takođe, bitno je okruženje u kojem se dete nalazi kako ne bi učilo da može pronaći zadovoljstvo samo u hrani. Istaknuto je i da roditelji treba aktivno da se igraju sa svojom decom.

Foto: depositphotos/ get4ne
Foto: depositphotos/ get4ne

Kada su u pitanju starija deca, eksperti savetuju da smanjite unos pića koja sadrže šećer te da unose više vode i mleka.

Lekari iz dečje bolnice Helen de Vos dali su šest saveta roditeljima kako da održe kilažu dece na zdravom nivou:

1. Pratite šta vaše dete jede kako biste sprečili nezdravo debljanje. Pitajte ih šta su jeli za užinu u školi i pobrinite se da imaju nutritivni doručak svaki dan.

2. Fokusirajte se na voće i povrće te ih ohrabrite da probaju nove stvari.

3. Unos zdrave hrane je vrlo bitan. Nemojte odustajati nakon prvog pokušaja. Što više izlažete dete nečemu veće su šanse da će to probati i da će mu se svideti.

4. Ograničite unos brze hrane u vašoj porodici i trudite se da obroke pripremate za celu nedelju ako ćete biti zauzeti.

5. Pobrinite se da imate zdrave opcije dostupne u kući i pratite šta imate u frižideru, a jednostavno možete izbegavati da držite nezdravu hranu u kuhinji.

6. Roditelji treba da se podstaknu na povećanje fizičke aktivnosti učešćem u fizičkoj aktivnosti s decom.

"Fokusirajte se na sve aspekte razvoja i rasta, ne samo na sportske timove. Deca mogu voziti bicikl, plivati i raditi različite aktivnosti van kuće. Trebalo bi imati barem sat dnevno neku fizičku aktivnost. Smanjite vreme koje provode ispred ekrana i pokrenite ih", poručuju stručnjaci.

strana 1 od 4 idi na stranu