Novi soj korone "Eris" hara po komšiluku: Ovo su simptomi

Nova varijanta koronavirusa, Eris, identifikovana je u Mađarskoj, saopštio je u petak MTI Nacionalni centar za javno zdravlje i lekove (NNGIK).

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 26.08.2023.

11:46

Novi soj korone
Foto: Shutterstock/Sonis Photography

Nova varijanta je identifikovana iz laboratorijskih uzoraka ljudskih bolesti. Broj slučajeva povezanih sa SARS-CoV-2 EG.5 (Eris) je poslednjih nedelja pokazao značajan porast širom sveta, a Svetska zdravstvena organizacija je podigla ovu varijantu u kategoriju „varijanti koje zahtevaju pažnju“.

NNGIK je naglasio da, kao i druge varijante omikrona, bolest izaziva simptome slične gripu - groznicu, glavobolju, curenje iz nosa, bol u grlu, bolove u mišićima i zglobovima, slabost. Rizik od ozbiljne bolesti je nizak.

Trenutno, velika većina infekcija Covid-19 u Mađarskoj se javlja sporadično i nije zabeleženo širenje epidemije širom zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: