SZO u strahu: Neće biti dovoljno vakcina protiv smrtonosne bolesti

Globalna alijansa za vakcine Gavi saoptila je danas da do 2025. godine neće biti dovoljno zaliha vakcina protiv kolere, u vreme dok se svetom širi epidemija ove bolesti, a nekoliko dana nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila da su kratkoročni izgledi za kontrolisanje bolesti "sumorni".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/BaLL LunLa
Foto: Shutterstock/BaLL LunLa

Broj zaraženih i preminulih od kolere skočio je prošle godine jer se bolest proširila u nove regione, posebno u zone konflikta i mesta gde je izraženo siromaštvo.

Kao odgovor, SZO i njeni partneri privremeno su prešli na korišćenje jedne doze, umesto standardne dve, preneo je Rojters.

Alijansa Gavi, koja je fokusirana na dečju vakcinaciju, navela je u izveštaju da trenutno ima dovoljno doza da se reaguje u hitnim slučajevima, ali nema dovoljno za preventivnu upotrebu.

Kolera se širi zagađenom hranom ili vodom, i, dok u većini slučajeva izaziva blage simptome ili nikakve, u ozbiljnim slučajevima može da izazove akutnu dijareju i da ubije čoveka za svega nekoliko časova ukoliko ne dobije hitnu pomoć.

Iz Gavija su dodali da je 48 miliona vakcina iskorišćeno u prethodne dve godine, deset miliona više nego za celu prethodnu deceniju.

Zalihe bi trebalo da se pojačaju od 2026. godine, kada postojeći proizvođači povećaju proizvodnju i nova kompanija uđe na tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu