Simptomi raka pluća mogu da se pojave na delovima tela, pogledajte ruke, ramena i lice

Zabrinjavajući simptom karcinoma pluća može se pojaviti u ruci i ramenima, ali i na licu. Pored uobičajenih simptoma kao što je produženi kašalj, evo nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Guschenkova
Foto:Shutterstock/Guschenkova

Simptome raka pluća nije uvek lako otkriti u ranim fazama, ali po pravilu, rano otkrivanje raka daje najbolje šanse za njegovo lečenje. Pored uobičajenih simptoma kao što je produženi kašalj, evo nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju.

Najčešći oblik raka pluća javlja se u disajnim putevima koji vode do pluća, a to često uzrokuje simptome kao što su kratak dah, piskanje i produženo iskašljavanje krvi ili sluzi.

Ako se tumor nalazi na vrhu pluća, može stvoriti pritisak na nerve i krvne sudove koji idu do ruke, što onda može izazvati bol i slabost u udovima. Često je ova slabost praćena upornim osećajem peckanja.

Još jedan znak koji se javlja u ranoj fazi raka pluća su promene na prstima – vrhovi prstiju su otečeni zbog nedostatka kiseonika.

Pored toga što uzrokuje bol ili slabost u ruci, ramenima, a ponekad i u grudima, u nekim slučajevima tumor može stisnuti protok krvi u glavu, što dovodi do otoka oko lica.

Drugi simptomi koji mogu ukazivati na rak pluća:

kašalj koji ne nestaje nakon 2 ili 3 nedelje,
produženi kašalj koji se pogoršava,
ponavljajuće infekcije grudnog koša
iskašljavanje krvi,
bol pri disanju ili kašljanju,
produžena kratak dah,
stalni umor ili nedostatak energije,
gubitak apetita ili neobjašnjiv gubitak težine.

Vrlo često, mnogi od ovih simptoma mogu biti uzrokovani drugim bolestima, ali održavanje opšteg zdravlja i izbegavanje faktora rizika su prvi koraci u smanjenju rizika od raka pluća.

Rak pluća se često širi brže od drugih oblika raka, pri čemu se ćelije raka šire kroz krv u druge delove tela, što često znači da se ova vrsta raka otkriva tek nakon što se proširi.

Većina dijagnostikovanih su stariji od 60 godina i/ili pušači. Pored pušenja (i pasivnog pušenja), rak pluća takođe može izazvati zračenje i izlaganje supstancama kao što su štetna jedinjenja azbesta, hroma i nikla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu