Ruski naučnici imaju lek protiv novog virusa iz Kine

Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv novog virusa iz Kine koristi lek "triazavirin", koji je razvijen na njihovom Univerzitetu.

Zdravlje

Izvor: B92, sputniknews.com

Sreda, 22.01.2020.

15:20

Ruski naučnici imaju lek protiv novog virusa iz Kine
Foto: depositphoto/rbhavana

"Naučnici sa Uralskog federalnog univerziteta predložili su da se u borbi protiv korona virusa u Kini iskoristi lek triazavirin, koji je napravljen na Univerzitetu. Preparat je efikasan u borbi protiv RNK-virusa, u čiju grupu spada i "nova kineska bolest", navodi se u saopštenju Univerziteta.

Ranije je "Rospotrebnadzor" saopštio da su ruski naučnici izradili sredstva za ranu dijagnozu novog korona virusa 2019-nCoV.

Simptomi nove bolesti

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je korona virus 201-nCoV (2019-nCoV).

Prema rečima lekara, ovaj korona virus karakterišu simptomi kao što su kijavica, kašalj, bolovi u grlu i stezanje u grudima, a moguće su glavobolja i groznica koja može trajati i nekoliko dana. Rizične grupe su ljudi sa oslabljenim imunitetom, deca i stariji ljudi, kod kojih su primećeni simptomi slični pneumoniji i bronhitisu.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je u utorak da smatra da se uskoro može očekivati povećanje broja obolelih od upale pluća prouzrokovane novim korona virusom 2019-nCoV u Kini, a moguće je i u drugim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: