"Šta to radi programere": Zaposleni žele da sami biraju beneficije i četvorodnevnu radnu nedelju

Kao novi standard izdvojilo se uključivanje zaposlenih u izbor beneficija, dok najveći broj IT kompanija u Srbiji planira povećanje zarada.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2022.

15:45

Foto: adriaticfoto / Shutterstock.com

Objavljeni su rezultati septembarskog istraživanja, "Šta to radi programere", a u pitanju je najveće istraživanje beneficija i podrške blagostanju u Srbiji, čije vam rezultate predstavlja Tehnopolis B92.

Cilj istraživanja je bio da se, sa aspekta poslodavaca i zaposlenih, sazna šta je to što "radi" zasposlene u IT sektoru. Istraživanje su sproveli Infostudovi portal Osiguranik i Poslovi.com, kao i Rezilient i Tim Centar. Nedavno je slično istraživanje sprovedeno na nivou čitavog poslovnog sektora.

Kada su u pitanju zaposleni u IT sektoru, oni su u svojim odgovorima u vrh liste beneficija koje su im važne stavili omogućavanje fleksibilnih radnih uslova, što podrazumeva mogućnost rada od kuće, fleksibilnog radnog vremena i slobodnih dana.
Ilustracija: Infostud / Osiguranik

Zaposleni žele da sami biraju beneficije

Kao novi standard izdvojilo se uključivanje zaposlenih u izbor beneficija, a četvorodnevna radna nedelja postaje sve značajnija beneficija zaposlenima u IT sektoru, iako mali broj kompanija to trenutno omogućava.

Zaposleni pridaju veći značaj dodatnim edukacijama i treninzima, nego što to same kompanije prepoznaju. S druge strane, čak 92% IT kompanija smatra da će potreba za "wellbeing" programima rasti u narednim godinama.

Više sredstava za beneficije

Istraživanje je pokazalo da preko 90 procenata IT kompanija u Srbiji planira povećanje zarada tokom 2023. godine. Od toga, 16 odsto njih će zarade povećati za 20 procenata ili više. Nedavno istraživanje je pokazalo da plate u IT sektoru u Srbiji u proseku iznose 1.600 evra, a čak 7 od 10 zaposlenih u IT-ju je zadovoljno svojim poslom.

U domenu osiguranja, dobrovoljno zdravstveno osiguranje postaje neophodno i nalazi se u vrhu liste, ali kompanije za sada ne prepoznaju rastuću potrebu zaposlenih za uvođenjem životnog osiguranja i ostalih vidova štednje. Anketa pokazuje da kompanije kaskaju za potrebama zaposlenih po pitanju psihološke podrške – ova rastuća potreba zaposlenih je značajno potcenjena od strane donosilaca odluka u firmama.
Ilustracija: Infostud / Osiguranik
Spoj mentalnog, fizičkog, emocionalnog i socijalnog zdravlja, visok nivo životnog zadovoljstva, osećaj kontrole, svrhe i smisla, kao i sposobnost upravljanja stresom, sve su elementi poznati kao "wellbeing", odnosno mentalno zdravlje i blagostanje. Tako istraživanje pokazuje da 92% IT kompanija smatra da će potreba za mentalnim zdravljem i podrška blagostanju rasti u narednim godinama.

Pandemija koronavirusa je podigla budžet za beneficije zaposlenih, pa je tako 31% IT kompanija usled pandemije podiglo budžet za programe koji su povezani sa efektima pandemije (npr. mentalno i fizičko zdravlje)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: