Tehnopolis

Ponedeljak, 18.04.2022.

14:14

Rusima zabranjen pristup i popularnim fontovima

Američka kompanija Monotype, koja ima autorska prava na neke od najpopularnijih fontova na svetu, zabranila je ruskim korisnicima pristup svojim stranicama.

Izvor: B92, bug.hr

Rusima zabranjen pristup i popularnim fontovima
Foto: Profimedia

Nizu sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji, nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini, pridružile su se i brojne tehnološke kompanije. One više ne prodaju svoje proizvode i usluge korisnicima iz Rusije, povukle su svoje radnike ili su ugasile tamošnje kancelarije, ukinule su pristup veb servisima i slično. U tom velikom pokretu, koji za cilj ima da ekonomski oslabi Rusiju, povučen je i jedan pomalo neobičan potez.

Osim što više ne mogu da kupe novi Office, pristupe Facebooku ili nabave novi Samsungov ili Appleov telefon, Rusi odnedavno više ne mogu ni sa Interneta da preuzmu neke od najpopularnijih fontova na svetu. To je rezultat bojkota od strane američke kompanije Monotype, koja ima autorska prava za mnoge popularne digitalne fontove, kao što su Times New Roman, Helvetica, Verdana ili Tahoma. Ruski mediji izvestili su prošle nedelje da je korisnicima iz njihove zemlje onemogućen pristup veb stranici kompanije Monotype Imaging, tj. njihovom bogatom katalogu fontova. Ukoliko žele da do njega dođu, moraće da se posluže nekim od VPN rešenja. Naravno, korisnici koji njihove fontove na svojim uređajima i vebu imaju od ranije, moći će i dalje da ih koriste.

Društvene mreže su već pune šala na ovaj račun, pa neki kažu kako će Rusija sada kreirati font "Times New Russian", drugi predlažu da kapitulaciju ispišu u Comic Sansu, a treći kažu kako je ovo napad na Ruse "na svim fontovima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: