Apple predstavio novi uređaj koji košta oko 3.500 evra FOTO

Posle sedam godina razvoja, uređaj proširene stvarnosti američke korporacije Apple, konačno je predstavljen. Vision Pro spaja virtuelnu stvarnost sa stvarnim svetom. Sistem je više fokusiran na proširenu stvarnost nego virtuelnu realnost, a kompanija je predstavila novu paradigmu kao „prostorno računarstvo“.

Tehnopolis

Izvor: Redakcija Biznis.rs

Utorak, 06.06.2023.

10:07

Apple predstavio novi uređaj koji košta oko 3.500 evra FOTO
Foto: Profimedia

Prema rečima izvršnog direktora kompanije Tima Kuka (Tim Cook), sa Vision Pro uređajem korisnici više nisu ograničeni ekranom, a najavljeno je da će se uređaj u prodaji naći početkom sledeće godine po ceni od 3.499 dolara (oko 3.260 evra), prenosi Blic.

Vision Pro se kontroliše očima, rukama i glasom, a pokazano je i kako uređaj radi sa aplikacijama, video zapisima i fotografijama, nudeći ogroman ekran za sav sadržaj. Takođe se može koristiti za igranje video igrica i gledanje 3D filmova.

To je način interakcije sa korisničkim interfejsom računara – nešto što kompanija naziva tipom uređaja za unos koji je sličan mišu ili dodirnoj ploči. Uređaj je iznenađujuće sličan ranijim renderima koji su „procureli“ u javnost.

Hardver ima novu funkciju EyeSight, koja koristi prednji ekran za otkrivanje vaših očiju drugim ljudima u prostoriji. Vision pro radi bežično sa Mac računarom i sa Mac perifernim uređajima.

Uređaj se napaja pomoću M2 čipa koji je uparen sa R1 čipom za kreiranje dvostrukog procesora. Vision Pro može da snima prostorne fotografije i video zapise. Takođe, može da simulira mračno pozorište u svetloj prostoriji.

Izvršni direktor kompanije Walt Disney Bob Ajger (Bob Iger) se pridružio događaju i istakao da korisnici mogu ići u Disney World preko uređaja, igrati neki sport, gledati koncerte…

Vision Pro je kompatibilan sa prilagođenim optičkim umecima, koji se magnetno pričvršćuju na sočiva, koje za one koji nose naočare proizvodi nemačka kompanija Zeiss. Trajanje baterije je do dva sata sa eksternom baterijom, ili ceo dan kada je priključena.

Ekran koristi mikroLED i uključuje 23 miliona piksela na dva panela. Vision Pro pokreće poseban operativni sistem visionOS, a uređaj kreira digitalnog avatara, koji izgleda ljudski i realistično. Što se tiče aplikacija, Microsoft i Zoom su već optimizovani za visinOS. Stotine Ipad i Mac aplikacija biće automatski dostupne pri pokretanju.

Vision Pro takođe ima novu biometrijsku bezbednosnu metodu Optic ID. Kao što su za prepoznavanje otiska prsta Touch ID, i za prepoznavanje lica Face ID, uređaj prepoznaje oči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: