SpaceX sve bliži da svojim satelitima pokrije internetom svaki deo Zemlje VIDEO

Govoreći na digitalnoj konferenciji operativni direktor SpaceX-a, Gvinne Shotvell je najavila da bi sateliti kompanije Starlink mogli da ostvare "potpunu (globalnu) povezanost" za samo još pet lansiranja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Iako još nije potpuno jasno šta to podrazumeva, to je impresivno dostignuće za satelitsku konstelaciju koja je tek prošlog leta počela da nudi registracije u beta verziji.

Dan nakon što je Shotvell govorila, SpaceX je završio svoje 23. lansiranje Starlink-a, čime je ukupan broj satelita koji trenutno kruže u sazvežđu dostigao 1.369, a nekih 490 ih je do sada pokrenuto samo u ovoj godini. Na osnovu trenutnih planova kompanije, procenjuje se da bi Starlink mogao da obezbedi neprekidnu pokrivenost 99 posto ljudi na Zemlji do kraja septembra - zadatak za koji bi trebalo oko 1.700 operativnih satelita.

Naravno, bez pojašnjenja šta to Shotvell ili SpaceX smatraju globalnim pokrivanjem, raspored bi se mogao promeniti. U videu ispod je lansiranje Falcon 9 rakete od 07. aprila koja je u orbitu odnela još 60 Starlink satelita. Oni su trenutno u vazduhu, raširili su svoje solarne panele i uz pomoć potiska odvojili se jedni od drugih, pojedinačno se upućujući ka svojim pozicijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu