Ultimatum: Tramp preti da će zabraniti TikTok, ako ga ne kupi ova kompanija do 15. septembra

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će zabraniti aplikaciju TikTok u SAD, a koja je u vlasništvu kineske kompanije, ukoliko je to 15. septembra ne kupi Microsoft.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty/Cindy Ord / Staff
Foto: Getty/Cindy Ord / Staff

Tramp je rekao da bi mogao da iskoristi "hitna ekonomska ovlašćenja ili izvršnu odredbu" kako bi zabranio ovu društvenu mrežu koju desetine miliona Amerikanaca koristi.

On je naveo i da bi američka kompanija Microsoft mogla da kupi tu aplikaciju koja se nalazi u vlasništvu kineskog ByteDance-a. Kako je naveo, Microsoft je "bezbedna i veoma američka" kompanija koja bi trebalo da kupi ovu aplikaciju, prenosi NBC News.

Microsoft će nastaviti s razgovorima o kupovini TikTok-a nakon razgovora između izvršnog direktora, Satje Nadele i predsednika Donalda Trampa, saopštila je ta kompanija.

"Microsoft će brzo preći na nastavak razgovora sa matičnom kompanijom TikTok, BiteDance, u roku od nekoliko nedelja, a u svakom slučaju sve bi trebalo da se završi najkasnije do 15. septembra", dodaje se u saopštenju američke kompanije.

Ova najava nagoveštava, kako piše NBC News, da je Bela kuća otvorena za postizanje sporazuma, iako je u petak američki predsednik najavio da će zabraniti Tik Tok i da neće dozvoliti preuzimanje od strane Microsofta.

Izvršni direktor BiteDance-a, Zhang Jiming rekao je da nije za potpuno preuzimanje od strane Microsofta, ali da je za to da se ovo pitanje reši i aplikacija TikTok ipak bude prisutna na američkom tržištu.

"Još ne znamo tačne detalje i šta će biti naše konačno rešenje", dodao je Zhang u pismu, prenose strani mediji.

Poslednjih meseci, američki zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog kineskog vlasništva kompanije TikTok, zbog kako navode, povezanosti aplikacije sa kineskim vlastima. Vlasti u SAD strahuju da su podaci desetine miliona Amerikanaca, koji koriste ovu aplikaciju, ugroženi. Iz Tik Toka su odbacili navode američkih vlasti da sarađuju sa zvaničnim Pekingom.

Prošle nedelje Trampova administracija je odredila da TikTok, popularnu aplikaciju na društvenim mrežama na kojoj se objavljuju kratki video formati, formalno preispita odbor za strana ulaganja u SAD (CFIUS).

TikTok omogućuje korisnicima da stvaraju kratke video-snimke - često s osnovnim efektima i muzikom - što je postalo vrlo popularno.

strana 1 od 43 idi na stranu