On je odbio Zakerbergove tri milijarde $

Facebook i Twitter su po merilima digitalne ere već postali veterani, a sveža krv u svetu društvenih mreža zove se Snapchat - aplikacija za razmenu fotografija, snimaka i poruka koje posle desetak sekundi bukvalno nestanu privukla je u SAD milione korisnika (mahom tinejdžera), značajan novac od investitora pa čak i ponudu od "starijeg brata" Facebooka. Ipak, osnivač i izvršni direktor Evan Spigel glatko je odbio ponuđene tri milijarde dolara.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2013.

10:55

Default images

Prema zvaničnim podacima, preko Snapchata se dnevno razmeni oko 350 miliona fotografija, što je na nivou Facebooka, a analitičari kompanije Onavo tvrde da svaki peti iPhone u SAD ima instaliranu ovu aplikaciju (Twitter se nalazi na 27%).

Zbog toga, i činjenice da je Snapchat dosad privukao 94 miliona dolara od investitora, Mark Zakerberg je odlučio proba da otkupi 100 odsto vlasništva nad kompanijom.

Ipak, kako piše "Volstrit džornal" 23-godišnji Spigel je poručio i Zakerbergu i ostalim zainteresovanim stranama da u ovom trenutku neće razmatrati nikakve ponude, s obzirom na to da iz dana u dan broj korisnika vrtoglavo raste.

List navodi da Facebook čak nije ni najozbiljniji igrač u trci za ovim potencijalnim rudnikom zlata, jer je kineska kompanija "Tensent holdings" spremila četiri milijarde dolara za Sanpchat.

Inače, o stvarnom broju korisnika Snapchata se i dalje spekuliše, jer kompanija uglavnom govori o razmeni fotografija, ali su procene da ih ima negde oko 100 miliona. Među njima, ubedljivo najviše ima mladih između 13 i 23 godine.

Snapchat osim priča o novcu prate i neke kontroverze, od priča da ga mladi (i maloletnici) koriste uglavnom za takozvani "seksting" sa lascivnim fotografijama, pa do toga da je velika platforma za digitalno nasilje, koje je rastući problem u svetu.

Snapchat je osnovan 2011. godine kao projekat Spigela i njegovih prijatelja i kolega sa Univerziteta Stenford i brzo je privukao pažnju zbog jedinstvenog pristupa razmeni fotografija i poruka - korisnik bira kojim prijateljima će poslati takozvane "snapove", a zatim i njihov rok trajanja.

Fotografije i poruke nestaju za najviše deset sekundi, odnosno brišu se sa svih uređaja, ali i samih servera Snapchata (bar tako tvrde autori).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: