Nedelja, 05.02.2023.

17:15

Ova aplikacija je privukla pažnju mnogih i najbrže je rastuća svih vremena

Chatbot ChatGPT, kalifornijske kompanije OpenAI koja se bavi razvojem veštačke inteligencije, najbrže je rastuća aplikacija u istoriji.

Izvor: index.hr

Ova aplikacija je privukla pažnju mnogih i najbrže je rastuća svih vremena
Foto: Ascannio / Shutterstock.com

Prema studiji UBS-a, ChatGPT je imao 13 miliona jedinstvenih posetilaca dnevno tokom januara, što je više nego dvostruko više od broja posetilaca u decembru. ChatGPT postoji oko dva meseca, a već ima 100 miliona korisnika mesečno, zaključak je studije.

Studija, koja se poziva na podatke analitičke kompanije Similarweb, pozicionira ChatGPT u odnosu na druge aplikacije sa brzim rastom, kao što su TikTok i Instagram. Poređenja radi, bilo je potrebno devet meseci da TikTok dostine 100 miliouna aktivnih korisnika mesečno, dok je Instagramu za to bilo potrebno dvie i po godine.

"Tokom 20 godina praćenja internet prostora ne možemo da se setimo bržeg rasta među potrošačkim internet aplikacijama", napisali su analitičari UBS-a u studiji.

Privukao pažnju Microsofta i Googlea

Izveštaje stiže samo dan nakon što je OpenAI lansirao ChatGPT Plus, koji je plaćena verzija chatbota. Košta 20 dolara mesečno, a korisnicima nudi pristup ChatGPT-ju tokom perioda najveće upotrebe, brže vreme odgovora i prioritetan pristup novim funkcijama.

ChatGPT je postao veoma popularan gotovo odmah nakon lansiranja, a korisnici su ga upotrebljavali za široku paletu zadataka, od pisanja pesama, preko varanja u esejima na fakultetu, do toga da bot piše kod za malware.

Microsoft, koji je već bio investitor u OpenAI, nedavno je uložio dodatnih 10 milijardi dolara u kompaniju, a navodno radi na integraciji ChatGPT-ja u neke od svojih usluga, uključujući Bing. ChatGPT je također privukao pažnju komapanije Google, za koju se tvrdi da razvija nekoliko sopstvenih AI alatki za javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: