Mislite li o bezbednosti vaših podataka?

Granice između digitalnog i “realnog” sveta praktično da više ne postoje, a jedan od ključnih apekata zivota digitalnom svetu su podaci.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2021.

10:00

Mislite li o bezbednosti vaših podataka?
Foto: Promo/Samsung

Ako bismo zagrebali ispod površine, podaci su u velikoj meri osnova digitalnog sveta. Iako su internet i web u svojim počecima bili jednosmerne ulice u kojima su korisnici išli ka novom obilju podataka i informacija, Web 2.0 doneo je interaktivnost i dvosmernost. Korisnici su dobili mogućnost da kreiraju sadržaj i učestvuju u zajednicama, čime je količina podataka koja kruži mrežom drastično povećana.

Mobilna revolucija podigla je ovu situaciju na novi nivo, budući da su korisnici svoje aktivnosti i učešće u digitalnom svetu iz domova poneli sa sobom, gde god da krenu. Na taj način je već velika količina podataka proširena novim, a sposobnosti mobilnih uređaja otvorile su mogućnosti koje ranije nisu bile dostupne. Ovo je jednostavan primer iz svakodnevnog života koji ilustruje kompleksnu prirodu vaših podataka. Ne samo da moramo misliti o tome šta se dešava sa njima kada jednom napuste naše okrilje, naši podaci mogu biti nebezbedni i dok su kod nas. Bezbednost samih uređaja na kojima ih čuvamo podjednako je važna kao i bezbednost servisa na koje ih šaljemo.

Na primer, selfi sa susreta sa prijateljima ne samo da je postao nova vrsta sadržaja koji će biti objavljen na interentu, već sadrži i nove vrste podataka na koje pre mobilne revolucije nismo obraćali pažnju. Uz samu fotografiju “spakovani” su pre svega podaci o tome kada je napravljena, ali i kojim uređajem i na kojoj lokaciji. Kada jednom stigne do neke društvene mreže ili servisa za deljenje, ta fotografija napraviće još podataka, poput prepoznatih lica na njoj.
Foto: Promo/Samsung
Da situacija bude još ozbiljnija doprinela je i pandemija - povećala je upotrebu mobilnih telefona za 70%, zdravstvene usluge preko njih su skočile impozatnih 500%, a rast mobilnog plaćanja je 50%.

Telefoni

Samsung, u saradnji sa svojim partnerima, konstantno i proaktivno radi na poboljšanju bezbednosti svojih uređaja. U pitanju je proces koji uključuje sve aspekte jednog mobilnog telefona, od hardvera, preko operativnog sistema, softvera i servisa.
Foto: Promo/Samsung
Jedan od najboljih primera ove prakse je saradnja sa Googleom i implementacija Google Titan M čipa koji je bezbednost Android uređaja podigao na novi nivo. Zahvaljujući tome, Android je kao operativni sistem postao okruženje dizajnirano sa bezbednošću korisnika u prvom planu, a dodatne mere u ovom smeru preduzete su i u Google Play prodavnici, pružajući korisnicima Samsungovih uređaja bezbednu i sigurnu platformu.

Dodatni nivo bezbednosti telefona obezbeđuje Samsung Knox, platforma koja skoro deceniju čini Samsungove uređaje sigurnim spravama. Iako je počeo kao alat za bezbednost u poslovnim okruženjima, Knox je evoluirao u sveobuhvatno, sertifikovano i priznato bezbednosno rešenje dostupno i krajnjim korisnicima. Jedna od najvećih prednosti Knoxa je jeste zaštita koja radi u realnom vremenu, što je u današnjem svetu i više nego neophodno. Da je Samsung Knox na vrhu u svojoj industriji potvrđuje i nagrada koju je poneo 2020. godine na dodeli Global Mobile (GLOMO) Awards. Prema nedavnom Gartner istraživanju, Knox je nagrađen visokom ocenom 27 od 30 za nivo sigurnosti, a dobio je i nagradu Glomo 2020 za najbolju mobilnu inovaciju u građevinarstvu (najveća ocena 6+) za Evaluation Assurance Level.

Servisi

Kako bi slika bezbednosti podataka bila zaokružena, pristup koji smo videli kada su u pitanju telefoni moraju pratiti i servisi. Kompanija Samsung neprestano radi na razvoju i unapređenju ovog aspekta svojih servisa. U skladu sa tim, Samsung Health izoluje lične i zdravstvene podatke, a Intelligent Wi-Fi analizira mrežni saobraćaj i upozorava na eventualni rizik (moguće je aktivirati ili deaktivirati u Wi-Fi postavkama).
Foto: Promo/Samsung
Samsung, kao odgovorna kompanija, misli o bezbednosti vaših podataka, teži ka stalnom razvoju i unapređenju rešenja koja će korisnicima omogućiti sigurno i zaštićeno okruženje, bezbednost i podršku u svakom trenutku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: