Huawei MateBook X Pro: Profesionalna elegancija

Novi Huawei laptopovi stigli su na naše tržište, a među njima posebno mesto drži uređaj koji spaja eleganciju ultrabooka i performanse rane stanice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2020.

10:00

Huawei MateBook X Pro: Profesionalna elegancija
Foto: B92

Izrađen od aluminijuma, MateBook X Pro pri prvom kontaktu skreće pažnju na kvalitet izrade i konstrukciju. Ugibanja kućišta ili "krckanja" pri pomeranju i nošenju uređaja nema ni u najavi, pa ako se puno krećete sa svojim laptopom i često menjate sredine u kojima ga koristite, ovo je plus u koloni za MateBook X Pro. Uz standardnu sivu boju, uređaj se može kupiti i u smaragdno zelenoj, koja mu daje dodatnu notu različitosti.
Foto: Promo
Jednostavnost izrade i dizajna nastavlja se i kada otvorite ovaj laptop, uređajem domnira ekran koji se proteže skoro od ivice do ivice i pokriva 91% površine "poklopca". Ispod njega su pozadinski osvetljena tastatura, a ispod nje velika površina za spuštanje ruku i veliki touchpad u sredini na kom nema iznaka za tastere i funkcije, što je u skladu sa idejom jednostavnog izgleda koji se hteo postići ovom mašinom.

Ekran dominira ne samo iskorišćenjem površne na kojoj se nalazi, već i svih drugim parametrima koji se dobro vide pri prvom uključivanju i kontaktu ovim MateBook računarom. Radi se o displeju od skoro 14 inča (13,9) koji je osetljiv na dodir. Osveteljenje od 450 nita, kontrast od 1500:1 i pun sRGB opseg boja stvari su koje ne morate znati, ali ćete ih svakako prepoznati kroz kvalitet prikaza koji je takav i zato što se radi o panelu rezolucije 3000x2000 tačaka.

Huawei na MateBook X Pro donosi odnos ivica ekrana od 3:2, što je princip koji je u novije vreme na tržištu afirmisao Microsoft svojom Surface linijom koja praktično služi kao referenca drugim proizvođačima Windows laptopova. Huawei je napravio odličan izbor, 3:2 i dalje pruža multimediju na dijagonali koja je dobra za ekran ove veličine, ali u poslovnoj upotrebi omogućava da više informacija stane na ekran, naročito ako puno koristite Office pakete.
Foto: B92
Izuzetno oštra slika, odličan kvalitet prikaza i optimalan prostor i za poslovnu upotrebu, ukratko su glavne prednosti koje MateBook X Pro donosi na tržište. Osim što se dobro vidi, ovaj laptop se dobro i čuje, četiri zvučnika i mikrofona pobrinuće se da zvuk bude dobar i kada nemate odvojene zvučnike, ali i da zvučite dobro kada nemate mikrofon.

Veliki touchpad daje puno prostora za korišćenje uređaja i bez miša, a tastatura puno komfora i brzine pri kucanju. Hod je dovoljan da znate da ste pritisli taster, ali ne prevelik da biste gubili vreme, a pozadinsko osvetljenje dodatno olakšava korišćenje u tamnijim uslovima.

Na sredini gorenjeg reda tastera nalazi se dugme za web kameru, što znači da vas kamera "vidi" samo onda kada vi to želite. Ovo dugme izgleda kao i svako drugo na tastaturi, a jednim pritiskom postaje kamera. Jedina mana ovog rešenja je to što se kamera nalazi na tastaturi, pa će vas drugi videti iz nešto niže perspektive nego što je to uobičajeno.

Da priču o dugmićima zaključimo još jednim dobrim rešenjem, taster za uključivanje računara ujedno je čitač otiska prsta, pa je otključavanje lako, a računar bezbedan.
Foto: Promo
Kako ne biste uvek potezali za adapterom, Huawei je ugradio i jedan "stari" USB A port, pored dva USB C porta koji se mogu koristiti i za punjenje, odnosno kao display portovi. U kutiji se dobija i adapter koji jedan USB C port pretvara u USB A, VGA i HDMI port, uz dodatni USB C kako biste nadoknadili ovaj u koji je adapter priključen. Ulaz za slušalice zaključuje ponudu portova koju nudi MateBook X Pro, na dobroj sredini između stare i nove ere.

Ispod haube nalaze se Intelov Core i7-10510U (postoji opcija i sa i5-10210U), što znači 4 jezgra koja "kucaju" na 1.8 GHz (4.9 GHz turbo). MateBook X Pro može se konfigurisati sa 8 ili 16GB memorije, uz 512GB ili 1TB SSD (NVMe PCIe). Na kraju, ali važno, ovaj laptop ima dve grafičke kartice, nezahtevne poslove završava Intelova grafika, a kada je potrebno ozbiljno zaposliti grafički čip u igru uskače ugrađeni NVIDIA GeForce MX250. Bilo da želite da grafički intenzivni posao obavite što pre ili da se poigrate, MateBook X Pro će vam lepo izaći u susret.
Foto: B92
Za autonomiju zadužena je baterija od 56 Wh, koja se može brzo puniti punjačem od 65W koji stiže uz ovaj laptop. Huawei je uspeo da probije barijeru radnog dana, pa će ovaj računar bez problema izdržati jedan ceo radni dan na "jednom punjenju", ako taj radni dan podrazumeva ono što najčešće podrazueva, a to su office, web i email. U zavisnosti kako ga koristite "goriva" može ostati i za još koji sat preko ovoga (do 11 sati weba i do 13 sati gledanja videa).

Windows 10, koji pokreće MateBook X Pro, funkcioniše kako bi se to od ovakve konfiguracije i očekivalo, uz zahvalanost na ekranu osetljivom na dodir koji na raspolaganje daje i sve Windowsove "touchscreen" mogućnosti. Ovo ne bi bio Huawei laptop, a da nema Huawei Share, pa svoj MateBook X Pro i svoj Huawei telefon možete povezati tako da ekran sa telefona vidite na ekranu laptopa, upravljate njim kako mišem tako i na dodir, kopirate i prenoste informacije sa jednog ekrana (uređaja) na drugi, odgovarate na pozive i poruke preko laptopa.
Foto: B92
Sve to u paketu čini da Huaweijeva familija laptopova na domaće tržište stiže u velikom stilu, na čelu sa MateBook X Pro koji je odičan spoj prenosivosti, lakoće, udobnosti i performansi.

Gde god da pogledate radi se o vrhunskim rešenjima koji ne ostavljaju mnogo prostora za primedbe.

Domaća scena dobila je još jedan laptop u vrhu ponude koji konkurenciji daje lepe zadatke u mnogim poljima. Ako se odlučite da vaš novi laptop bude upravo MateBook X Pro, u periodu od 27. jula do 9. avgusta važi specijalna ponuda, koju je Huawei pripremio za svoje ljubitelje. Kupovinom Huawei MateBook X Pro računara po ceni od 255.999 dinara, najbržih 10 kupaca ostvaruje mogućnost da po ceni uređaja dobije Huawei P40 pametni telefon, ranac za laptop i bežični miš. Praktično ceo paket za produktivnost (u pokretu).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: