Konačan obračun: YT protiv teorija zavere, čudotvoraca i ravnozemljaša

YouTube se u nekoliko navrata našao na udaru medija zbog svojih algoritama koji preporučuju video sadržaje korisnicima.

Izvor: YouTube.GoogleBlog, Zimo
Podeli
GettyImages
GettyImages

Tako su deca mogla da vide različite, za njihov uzrast neprimerene, snimke. Dešava se i da se među nizom naučnih videa potkradu neki koji baš i nisu sasvim naučno utemeljeni.

Upravo zbog toga, iz YouTubea su najavili oštriju borbu protiv neprimerenog sadržaja, odnosno protiv "viralnih izazova" i neprimerenih "podvala" (engl. prank). Zato će od sada posebnu pažnju posvetiti video materijalima koji "balansiraju na granici povrede definisanih Pravila korišćenja".

Tako će smanjiti broj preporuka za video snimke čiji bi sadržaj mogao gledaocima da pruži pogrešne ili štetne informacije, kakvi su oni koji promovišu čudotvorne lekove, tvrde da je Zemlja ravna ili promovišu druge teorije zavere.

Iako će se ove promene odraziti na manje od jedan odsto ukupnog YouTube sadržaja, ograničavanje preporuka za takav tip videa bi trebalo da znači bolje iskustvo za korisnike najvećeg video servisa na internetu.

Iz YouTubea, u zvaničnoj objavi na službenom blogu, pojašnjavaju da će se promene odnositi samo na status videa u preporukama, ali ne i na njihovo objavljivanje na YouTubeu.

Tako će, oni koji žele da gledaju takav sadržaj, to i dalje moći da rade, ali samo ako ih sami budu tražili ili ako su pretplaćeni na neki od kanala na kojima su takvi snimci objavljeni.

"Verujemo da ovakvom promenom postižemo ravnotežu između održavanja slobode govora na našoj platformi i odgovornosti prema našim korisnicima", navodi se u zvaničnoj objavi YouTubea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu