Isporuka grafičkih karata povećana uprkos nestašici

Znamo da postoji nestašica grafičkih karata, koje su pri tome i izuzetno skupe, tako da je možda i teško poverovati da je isporuka grafičkih karata zabeležila rast tokom 2021. godine.

Izvor: B92, KitGuru
Podeli
Foto: charnsitr / Shutterstock.com
Foto: charnsitr / Shutterstock.com

Ipak, izgleda da je ovo tačno, a analitičari ukazuju na to da je prošle godine ostvareno povećanje od 30 procenata u isporuci u odnosu na 2020. godinu. Ističe se da je tokom 2021. ostvarena zarada od 51,8 milijardi dolara na ovom tržištu, a ukupna AIB isporuka je znatno porasla.

Pored toga, isporuka AMD grafičkih karata je zabeležila maksimalan rast od 35,7 procenata u poređenju sa istim tromesečjem 2020, dok je isporuka Nvidia karata imala rast od 27,7 odsto tokom četvrtog tromesečja prošle godine u odnosu na isti period godinu dana ranije.

Intel ove godine takođe ulazi na tržište grafičkih karata, pa se očekuje dodatno poboljšanje u isporuci GPU-ova. Veruje se da će i situacija sa cenom konačno biti rešena. Tokom prethodnih meseci, cene su bile u opadanju na tržištima Evrope.

Izvori iz maloprodaje veruju da će dostupnost i cene grafičkih karata nastaviti da se dodatno poboljšavaju tokom drugog tromesečja, do trenutka kada će GPU cene ponovo postati atraktivne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.