Cene grafičkih kartica nastavljaju da padaju i tokom aprila

GPU tržište polako nastavlja da se oporavlja od povećanih cena. April je još jedan uzastopni mesec tokom kojeg cene AMD i Nvidia grafičkih kartica opadaju u Evropi.

Tehnopolis

Izvor: B92, 3DCenter

Sreda, 20.04.2022.

11:09

Cene grafičkih kartica nastavljaju da padaju i tokom aprila
Foto: bergamont / Shutterstock.com

Prema navodima 3DCentera, koji prati i objavljuje kretanje GPU cena u Nemačkoj i Austriji, ističe se da grafičke karte u poslednje vreme nisu bile jeftinije nego što su trenutno. Prosečna cena za Radeon RX 6000 GPU je sada za 12% viša od preporučene maloprodajne cene, dok je za Nvidia RTX 30 GPU ona sada za 19 procenata viša.

Pored svega navedenog, dostupnost AMD i Nvidia grafičkih karti je takođe zabeležila rekordne visine, najverovatnije zbog toga što korisnici čekaju poslednji talas koji bi cene trebalo da približi preporučenim maloprodajnim.

GPU cene su u konstantnom opadanju od decembra, a ukoliko se pad nastavi, očekuje se da će se normalizovati do maja. Neke AMD karte su već dostupne po razumnoj ceni i to uključuje Radeon RX 6500XT, RX 6600 i RX 6900XT modele. Naravno, uvek postoji mesta za napredak, posebno kada su u pitanju Radeon RX 6800 karte.

U Nvidia ekosistemu situacija još uvek nije baš tako sjajna, ali daje signale o napretku. Tako RTX 3080 Ti karte mogu da se nađu po cenama blizu preporučenih maloprodajnih, ali ukoliko želite neke druge modele iz RTX 30 serije, moraćete da se strpite još neko vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: