Tehnopolis

Petak, 29.09.2006.

13:55

Sumrak CeBIT-a?

Već nekoliko godina se u ICT svetu može čuti da, iako se to ne može reći na osnovu zvanične statistike o broju izlagača i posetilaca, čuveni sajam CeBIT gubi svoj ugled i primat. Da nije reč samo u glasinama, potvrđuju saopštenja tri vodeća svetska proizvođača mobilnih telefona - kompanija Motorola, Nokia i BenQ - da neće usčetvovati odnosno neće imati svoje zasebne štandove na narednom CeBIT-u.

Izvor: IDG News Service
Priredio: Milan Đukić

Izvor: B92

Default images

Nezvanično su i druge kompanije, posebno proizvođači elektronskih uređaja široke potrošnje, najavile da će preskočiti sajam u Hanoveru.

"Nećemo imati svoj štand na CeBIT-u, ali ćemo mobilne telefone prestaviti na štandovima operatera mobilne telefonije koji će biti prisutni na sajmu", izjavila je u utorak portparolka kompanije Motorola koja nije obrazložila odluku već je samo napomenula da kompanija menja svoju strategiju marketinga na sajmovima u Evropi.

U ponedeljak su istovetnu odluku saopštili i predstavnici kompanije BenQ i njene podružnice za mobilne telefone BenQ Mobile GmbH & Co. Ova tajvanska kompanija trenutno razmatra učešće na sajmu elektronskih uređaja široke potrošnje IFA u Berlinu, kao i veće angažovanje na skupu 3GSM World Congress u Barseloni.

I Nokia neće na CeBIT

Slično razmišljaju i u kompaniji Nokia. "Želimo da se usredsredimo na skupove koje samostalno organizujemo, kao što je Open Studio koji je ove godine održan u Berlinu", izjavila je portparolka Kristina Bolman. I Nokia će biti prisutna na skupu 3GSM, ključnom događaju za proizvođače mobilnih telefona, na kojem ova finska kompanija uobičajeno predstavlja svoje nove modele. "CeBIT i 3GSM se održavaju u razmaku od dve sedmice, s tim da je svetski kongres u Barseloni prvi što znači i važniji za vesti i predstavljanje noviteta u mobilnoj telefoniji."

Koje će sve kompanije i sa kojim obrazloženjem takođe saopštiti odluke o neučestvovanju na CeBIT-u 2007 znaće se narednih meseci. Ipak, sigurno je da interesovanje za CeBIT među potencijalnim izlagačima opada pre svega zbog činjenice da odgovorni u mnogim kompanijama smatraju da veliku i skupu predstavu u Hanoveru uglavnom posećuju poslovni ljudi a ne krajnji potrošači. Kada kompanije veličine kao Motorola, Nokia javno objave da neće na CeBIT treba očekivati taj trend prate i druge kompanije koje će se ili opredeliti za manje skupe skupove ili jednostavno da organizuju svoje. Činjenica je da će CeBIT zasigurno baš još neko vreme biti jedno od glavnih mesta za uspostavljanje novih poslovnih kontakata i ugovora između vendora i distributera.

Slična situacija što se tiče organizovanja IT sajmova je i u Srbiji. Glavni distributeri IT opreme u Srbiji sami organizuju svoje skupove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: