Apple kupio Beats za 3 milijarde dolara

Kompanija Apple je zvanično objavila – posle višenedeljnih spekulacija - da je kupila Beats Electronics, kao i Beats Music striming servis za ukupno sumu od 3 milijarde dolara.

Podeli

Ova kupovina je najveća u istoriji kompanije iz Kupertina i najveći poslovni potez koji je napravio Tim Kuk sa pozicije izvršnog direktora kompanije, gde je nasledio legendarnog Stiva Džobsa.

“Muzika je izuzetno bitan deo naših života i zauzima bitno mesta u srcima svih nas u Apple-u,” rekao je Tim Kuk. “To je razlog zašto smo nastavili da investiramo u muziku i odlučili da spojimo dva izutena tima i da nastavimo da stvaramo najinovativnije muzičke proizvode i servise na svetu.”

Apple je kupio Beats za 2,6 milijarde u kešu i 400 miliona dolara u akcijama. Beats su 2008. godine osnovali muzičar i producent Dr. Dre i medijski mogul Džimi Jovin. Beats se uglavnom bavi prodajom slušalica i zvučnika, ali i programskih paketa, kao i muzičkim servisom za strimovanje muzike. Njihova funkcija u okviru kompanije Apple biće, ako je verovati izjavi Jovina za The Wall Street Journal, jednostavna, biće samo “Džimi i Dre”. Jovinu i Dreu će direktni nadređeni biće direktor iTunes-a Edi Kju.

U intervjuu koji je dao za The New York Times, Kuk je rekao da su Jovin i Dre “zaista posebni” i poredio ih sa “pronalaženjem specifičnog/određenog zrnca peska na peščanoj plaži. Oni su izuzetno retki i jako ih je teško pronaći."

strana 1 od 14 idi na stranu