Analiza debakla za B92.net: "Đokovića 'pljujemo', Murinja bismo oterali – Bog nas kaznio"

Fudbaleri Srbije opet su nas razočarali.

Izvor: MILOŠ SIMANOVIÆ

Utorak, 17.11.2020.

17:15

Analiza debakla za B92.net:
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Da je neko posle Svetskog prvenstva u Rusiji ponudio "Orlovima", ili još bolje debakla u Lavovu od Ukrajine, da će protiv Škotske u Beogradu igrati za plasman na EURO, verovatno bi svi igrači, rukovodstvo i nacija mislili da je šala.

Ali nije bila. Srbija je bila u toj ulozi i prokockala, malo je reći, ogromnu priliku.

Na penal ruletu su "Orlovi" pali, pa se postavlja pitanje kako je to moguće, s obzirom na ogromnu razliku u kvalitetu dve selekcije?

Sportski direktor Fudbalskog saveza Srbije Vladimir Matijašević u drugom delu intervjua za B92.net, nakon što je objasnio situaciju oko Aleksandra Kolarova, pokušao je da razjasni razloge neuspeha.

"Veliko je razočaranje svih nas. Najteže se desilo u šansi generacije", počeo je Matijašević telefonski razgovor.

"Glavom na prvenstvu Evrope"

Kako objasniti sve ovo posle sjajnog izdanja u Oslu?

"Niko nije očekivao sve ovo posle Norveške. Glavama smo svi otišli na EURO, iako smo upozoravali. Tako je kako je, ne možemo nigde da se operemo. Imali smo zicer kakav samo mi možemo da upropastimo. Očigledno da nam Bog nije dao, kaznio nas je".

Malo o samom terenu i susretu sa Škotskom...

"Škoti su nas iznenadili, bili su visoko. Tu nismo mogli da se snađemo. Pričam ovako fudbalski sa strane, delovalo je kao da su prepisali igru Mađarske i Turske protiv nas. Uz to su imali i faktor sreće, drugi put su prošli na penale..."

Gde grešimo?

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Ni uvertira nije bila najbolja, Kolarov je ispao iz konkurencije, na njegovo mesto morao je da se pomeri iz veze Nemanja Gudelj, čija je zamena dobila koronavirus u liku Luke Milivojevića. Na sve to, iz istog razloga nije bilo Filipa Đuričića.

Matijašević ne traži alibi govoreći da je odgovornost na svima, ali i čudi se takvom spletu nesrećnih okolnosti.

"Kolarov nam je falio, iako i bez njega smo morali da pobedimo. Od njega počinje sve akcije zbog pasa i prenosne duge lopte. Opet smo morali da izmišljamo. Glupo je sada pričati, ali kada bismo opet igrali... Ponavljam, Bog nas je kaznio za nešto što možda nismo uradili... Moramo da se pogledamo u oči".

Kad je već nekoliko puta spomenuo, gde se toliko greši?

"Grešimo jer nemamo sistem. Selektora smenjujemo svakih šest meseci... I da dođe Murinjo posle mesec dana bismo ga oterali. Evo, mlada reprezentacije je promenila šest selektora. Žao mi je cele nacije, više od 20 godina nismo bili na EP i na svima je odgovornost. Nisam se rodio na ovoj funkciji..."

Imao je i jednu poruku kako se kod nas razmišlja.

"Posle svakog lošeg rezultata mi smenjujemo selektora. Nama ne valja ni predsednik države, 'pljuje' se i Novak Đoković kada gubi, a on je ogledalo Srbije. Nama ni Đoković ne valja".

Matijašević smatra da bi svaka selekcija, od najmlađe do A tima, trebalo da igra u istom sistemu. Tako nešto je uvela Nemačka, Belgija i daje rezultate posle perioda "štucanja".

"Moramo nekad i da se žrtvujemo za sistem. Daj da ga napravimo i da vidimo ko pravi posao. Moramo da napravimo pravi ambijent".

Tadić uzima ulogu Kolarova

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Šta sad? Kvalifikacije za Mundijal u Kataru su "pred vratima". Već narednog marta kreću.

"Okosnicu ekipe moramo da pravimo oko evropskih i svetskih šampiona, vođenih od Drulovića i Paunovića. To je logično, ali opet imamo i druge sjajne igrače. Lako je sada pričati, svi su generali. Posle Osla cela zemlja je govorila 'Bravo', a onda smo upropastili".

Oprostio se Nemanja Matić, očekuje se da istim putem krene kapiten Kolarov, a kakva je situacija sa njegovim zamenikom Dušanom Tadićem?

"Rekao mi je Kolarov ranije, ako ne odemo na EURO ja bih završio. Da li će da se oprosti? Ne znam. Ali je i to normalno, ima 35. godina. Tadić ostaje, pričali smo, biće kapiten. Sada je dobio udarac, dobio je slobodno i sve je to normalno. Možemo da pobedimo Rusiju i bez njega, verujem u ove momke", zaključio je Matijašević.

Srbiju čeka "mučni" meč sa Rusima na kraju sumorne 2020. godine i samo čudo može da nas ostavi u B diviziji Lige nacija.

A onda 7. decembra iz drugog reda da sačekamo rivale u borbi za Katar.

Možda budemo imali više sreće (znanja)...

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: