"Kao junior nisam imao para ni za žeton, Teslu vozim zbog Nikole"

Srpski teniser Novak Đoković govorio je za RTS o tome šta je prelomilo da se vrati na vrhunski nivo, koja je bila uloga porodice i zašto vozi automobil Tesla.

Izvor: MLJ

Četvrtak, 11.10.2018.

22:26

Getty images

Najavljen je kao Roki Balboa iz čuvenog istoimenog filma zbog toga što se kao borac vratio u teniski život.

Đoković kaže da na neki način ima sličnosti.

"Pa ima sličnosti. Prosto iz razloga što Roki pokušava da osvoji svetski tron u sportu kojim se bavi i koji je zavoleo i postaje šampion naroda, a ostaje skroman na zemlji, blizak ljudima. Nastavlja svoj svakodnevni život uprkos uspesima, onako kako se odvija i do tog trenutka. Ne zaboravlja na prave životne vrednosti, na prava životna načela. Tako da to je nešto sa čime se ja poistovećujem. Doduše, on koristi svoje svoje pesnice kao oružje, ja reket. Tako da ne moram toliko mišićav da budem", počeo je priču Đoković.

Finale Kvinsa, neočekivana titula na Vimbldonu u trenutku kada se spremao da vrhunsku formu dočeka na US openu, pa onda i titula u Sinsinatiju, nanizao je odlične rezultate krunisane osvajanjem US opena. Ipak, Kvins i Vimbldon su sve pokrenuli.

"To je prekretnica i nešto što mi je mnogo trebalo u tom trenutku. Godinu i po dana sam imao oscilacije i u rezultatima i igrački pronalazio sebe na terenu. Imao sam operaciju i odsustvo sa terena 6 meseci", kaže Đoković.
Getty Images
Pre godinu ili dve sve je izgledalo drugačije. Rolan Garos 2016. ispraznio ga je takmičarski, pa se na terenu osećao kako je mislio da nikada neće.

"Kada bih čuo sudiju da zove rezultat, tada sam imao prekid filma. Ne mogu u potpunosti to dočaram, jer ni ja nisam bio u potpunosti spreman na to. Bio sam uveren poznavajući sebe, da do toga nikada neće doći, jer ja stvarno da tada sa motivacijom i inspiracijom nikada nisam imao problem",
opisuje Srbin.

Bio je, kako kaže “na vrhuncu”, dominirao je i imao osvojene GS turnire iza sebe. Ali dva dana uoči meča sa Huanom Martinom del Potrom desila se i povreda zgloba, prvi put u karijeri.

"OI uvek upadaju u tom zgusnutom periodu godine između Vimbldona I US Opena gde imate još nekoliko velikih turnira, tako da je sve u svemu to bila jedna velika lekcija. Verovatno je trebalo posle US opena da završim sezonu. Možda čak i posle OI, ali uspeo sam da se nekako osposobim za US Open. Igrao sam finale, to je izvanredan rezultat, ali sećam se jako dobro tog turnira. Tu sam izvukao poslednje atome tog žara i te mentalne snage za takmičenje, posle čega sam bio kao izduvan balon i jedini razlog zasto sam nastavio da se takmičim do kraja sezone i da igram turnire", kaže Đoković i dodaje da je u tom trenutku dozvolio da drugi utiču na njega. U suprotnom bi tada završio sezonu.
Getty images
Lakat i povreda koja se desila prošle godine, bili su po njegovim rečima “odluka više sile”. Kao profi sportista nosio se sa određenom dozom bola, koja je u jednom trenutku postala nepodnošljiva. Uvek je bio protiv lekova ali je pred njim bila odluka.

"Ili ću napraviti pauzu i adekvatno se posvetiti tom problemu, ili ću nastaviti sezonu sa antiinflamatorim lekovima. Ja sam izabrao ovu drugu opciju…", nastavlja priču i objašnjava da su "Lekovi samo maskirali uzroke povrede", pa takvu odluku ne bi ponavljao. Pošto ne voli ni operacije, izbegavao je mesecima i tu opciju.

"Rekli su mi da mogu eventualno nakon 3 meseca da se vratim na turnire, ali sam odlučio da uzmem 6 meseci bez turnira, prosto zato što mi je trebalo isto malo pauze i da napunim baterije, emotivno i malo psihički. Trebao mi je neki svež početak. Onda sam posetio najbolje ortopede u Srbiji, Severnoj Americi i širom sveta. Svi su me savetovali da operacija nije neophodna, i da prosto treba da sledim neki određeni protokol koji mi oni prepišu. Da bi se na kraju, kada sam se vraćao za novu sezonu, bol ponovo pojavio i tu je onda krenula frustracija zato sto sam uzeo 6 meseci vremena za pauzu, uveren od strane svih doktora da je to bilo dovoljno vremena za oporavak”, naglasio je Đoković koji je potom odbio i mišljenje švajcarskog ortopedskog hirurga da ode na operaciju.

Odigrao je Australijan open, ispao od Hjeong Čunga i zahvat je potom obavljen u Švajcarskoj. Vrlo brzo se vratio, već za sezonu na betonu u SAD.

"Agasi i Radek, i doktori i familija, niko nije bio za to da se ja vratim u tom trenutku. Samo ja jesam! Ali, sada vidim da je to bila greška. Ali, ne bih ništa menjao zato što su stvari upravo onakve kakve bi trebalo da budu i upravo zbog tog celog procesa i svega što se izdešavalo ja sam danas tu gde jesam i to je prosto tako”.
Getty images
Saradnja sa Agasijem je u tom periodu prekinuta. Sa njim nije imao formalan ugovor, Agasi je imao porodicu i obaveze i to se isprečilo daljoj saradnji. Posle svega, Amerikanac je ipak pomogao Đokoviću svojom neposrednošću.

"Pomogao mi je da pronađem uzrok svega, kako da se nosim sa određenim odlukama i emocijama. I stvarno je fantastičan čovek u svakom pogledu. Ali, kako je Agasi rekao: Previše puta smo se složili da se ne slažemo. I nema problema među nama, ali se profesionalno nismo složili".
Naposletku je posumnjao u dalji tok svoje karijere.

"Prvo sam to rekao sebi, a onda I ljudima oko sebe. Svi su bili zatečeni, jer u tim trenucima nisam bio siguran u ono što pričam, i svako od nas kao čovek, nezavisno u kojem je polju delanja, prolazi kroz takve trenutke. Posle operacije prolazile su mi kroz glavu mnoge misli i emocije koje nisu bile najsjanije. Najgore je kada preovladava sumnja u odnosu na veru i na optimizam da stvari treba da izgledaju pozitivno”,
priznaje Novak koji objašnjava da mu je tada pomogla porodica.

Sa suprugom je otišao na planinu kod Marseja i tu se ponovo upalila žar prema tenisu.

"To putovanje od pet dana je donelo neku vrstu ispunjenja ponosa i snage. A to putovanje nas je dodatno zbližilo, što nismo imali od kako smo postali roditelji. Taj trenutak je bio najveća prekretnica gde se sve vratilo u paketu”.


“Kao profesionalni sportista zavisim od onoga kako se osećam, koliko energije imam da li sam dovoljno snažan, eksplozivan i brz”.
Getty Images
Jedno od pitanja odnosilo se na to ko sada pere čarape, uz aluziju na izjavu njegove majke Dijane da je to činila godinama, mučeći se da skine šljaku sa odeće.

"Mene je majka učila da sam perem svoje čarape. Na juniorskim turnirima nije bilo novca čak ni za onaj žeton za mašinu. U jednom hotelu u gradu u Francuskoj, lavabo je bio u spavaćem delu sobe, čak ne ni u kupatilu. Mi smo čarape tu prali, a onda ih sušili na uličnim banderama, da je čak I policija dolazila da nam kaže da to ne radimo",
priseća se srpski igrač.

Novak je pomenuo i da vozi "Tesla" automobil najviše zbog Nikole Tesle.

“Samo zbog njega, mada je i ekološki auto, ali sa druge strane najviše zbog njega. Tesla je naše gore list i najgenijalniji um svih vremena. Ja stalno tražim ljude koji su reproducirali lik i delo Tesle. To mi je hobi. Ono što me najviše oduševljava kod njega nije samo to što je bio toliko skroman i normalan, i što je sve svoje izume podredio evoluciji čovečanstva, a nije to uradio iz materijalnih razloga”.

Među brojnim temama, Nole je pomenuo i naredne Olimpijske igre.

"Tokio je jako blizu, i mislim da ću se te godine uoči Igara bolje spremati za to takmičenje. Možda i neću da igram neke turnire da bih se što bolje spremio za dobar plasman na OI 2020", zaključio je najbolji srpski igrač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: