Frančeska Skjavone – snovi se ostvaruju u Parizu

Mnogo godina mukotrpnog rada na treninzima, ulaganja u sebe, odricanja od drugih bitnih stvari u životu, sve to dobilo je smisao za Frančesku Skjavone petog juna 2010. godine. Italijanka je tada u finalu Rolan Garosa pobedila Samantu Stosur, osvojila prvu Grend slem titulu u karijeri i prvi put je ušla u Top10 na WTA listi.

Izvor: Saša Ozmo

Sreda, 25.08.2010.

14:25

Default images

Frančeska je oduvek važila za solidnu, ali ne i vrhunsku igračicu. Bila je jedna od brojnih koje su se kretale između 10-30. mesta na listi, ali bez pobeda nad velikim igračicama i bez značajnijih rezultata u karijeri.

Pre Rolan Garosa, Skjavone je u tri navrata uspevala da se probije do četvrtfinala na nekom od Grend slem turnira – 2001. upravo u Parizu, 2003. na US openu i 2009. na Vimbldonu. I na ‘Premijer Mandatori’ i ‘Premijer 5’ turnirima beležila je slične rezultate – u Rimu je tri puta igrala u četvrtfinalu, ali na ostalim takmičenjima to joj nijednom nije pošlo od ruke.

Prvu titulu u karijeri osvojila je 2007. u Bad Gaštajnu, dve sezone kasnije bila je najbolja u Moskvi, a u tekućoj godini trijumfovala je u Barseloni i na Rolan Garosu.
U Parizu je redom izbacila Kulikovu, Sofi Ferguson, Na Li, Mariju Kirilenko, Karolinu Voznijacki, Dementijeva joj je predala meč nakon gubitka prvog seta, a u finalu je Italijanka bila bolja od Samante Stosur sa 6:4, 7:6.

Australijanka, koja je bila blagi favorit zbog eliminacije Žistin Enan i Serene Vilijams, jednostavno nije imala odgovor na igru Skjavone. Italijanka je odlično smišljen plan igre skoro savršeno sprovela u delo – bila je agresivna u pravim momentima, a posebno prilikom riterna na drugi servis Stosurove. To joj je, uz igru na mreži, donelo trijumf u taj brejku drugog seta i titulu.

Frančeska Skjavone rođena je 1980. u Milanu i ne može se vaš reći da vreme radi za nju. Ipak, Italijanka je pokazala da ne važi više pravilo po kojem je teniserkama rok trajanja do 27-28. godine, već da se i ‘veteranke’ ravnopravno mogu upustiti u borbu za trofeje. Skjavone je visoka 166cm, a u karijeri je od turnira za sada zaradila skoro 6,5 miliona dolara.
Italijankin stil igre dosta zavisi od protivnice sa kojom igra i u zavisnosti od njenog profila igra manje ili više napadački. Najsnažniji udarac joj je forhend, njime pravi većinu direktnih poena i preuzima inicijativu, mada se ne može zaključiti da je njen forhend kvalitetom izdvaja od ostalih igračica.

Igra jednoručni bekhend, a prepoznatljiva je po bekhend-slajsu koji neprestano koristi. Raznovrsno igra i to joj je glavna prednost u odnosu na pretežno jednodimenzionalni ostatak WTA tura.

Skjavone trenutno nema trenera, a kaže da voli da igra na svim podlogama, mada njenom stilu čini se najviše pogoduje šljaka. Živi u rodnom Milanu, otac Frančesko bavi se trgovinom sportske robe, majka Lusita je doktor, a ima i starijeg brata Gabrijelea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: