Stižu dolari

Navijači Njukasla su gotovo deceniju i po čekali da vide leđa vlasniku kluba, Majku Ešliju.

Izvor: Milan Tomiæ

Petak, 08.10.2021.

09:00

Stižu dolari
EPA-EFE/Stu Forster

Iako je te 2007. delovalo da bi ovaj biznismen mogao da na "St. Džejms Park" donese neke bolje dane, to se nije dogodilo.

"Želim da se zabavim i osvojim trofeje", rekao je Ešli tada, po preuzimanju crno-belih.

Čekanje na neki trofej se baš oteglo, poslednji domaći bio je FA kup 1955. godine, dakle, pre više od pola veka.

Ne samo da nije priredio malo slavlja, nego je za vreme njegovog mandata klub dva puta završavao u Čempionšipu, od šest.

Nije se baš pretrgao od ulaganja u klub, novac je trošen sporadično i nevoljno, a ulaganja su bila samo povremena, tek ako baš mora.

"Za vreme Ešlija, ovo je postao zombi klub, iluzija", kaže jedan od navijača.
EPA/Lindsey Parnaby
Njukasl, iako važi za veliki engleski klub, poznat i širom starog kontinenta, ne može, ipak, da se pohvali baš bog zna kakvim uspesima.

Premijer ligu, odnosno preteču ovog takmičenja, osvajao je četiri puta, ali tri puta u vremenu pre Prvog svetskog rata (1905, 1907, 1909, 1927).

U tom periodu stigli su da osvoje tri FA kupa, pa još toliko, nakon Drugog svetskog rata, uz Kup sajamskih gradova 1969. godine.

Naredne dve decenije nisu bile uspešne, da bi u sezoni 1993/94. završili kao treći, što je bio najbolji rezultat još od 1927. godine.

Nije se mnogo čekalo na najveći uspeh u modernoj istoriji kluba, dve uzastopne vicešampionske "titule", 1996. i 1997. godine.

Ešli je u klub došao 2007, nakon dve kampanje koje su završili u donjoj polovini tabele. I nije dobro krenulo, pošto su već 2009. završili u Čempionšipu.

Odmah su se vratile u elitu pod vođstvom Krisa Hjutona, da bi sa Alanom Pardjuom na čelu, u sezoni 2011/12. završili na visokom petom mestu.
EPA-EFE/PETER POWELL
Sa oscilacijama se nastavilo i u narednom periodu, tri puta su izbegli ispadanje, ali ne i četvrti, koje se dogodilo u sezoni 2015/16.

Optimizam je vraćen novim ekspresnim povratkom tima u Premijer ligu, ali i osvajanjem 10. mesta, ekipe, koju je sa klupe predvodio Rafa Benites.

Ipak, u takvoj konkurenciji rezultate ne možete da napravite bez novčanih ulaganja, što je na svojoj koži osetio upravo španski stručnjak.

On je za transfere tokom dvogodišnjeg premijerligaškog mandata od kluba dobio tričavih 21 milion funti.

Njegov naslednik Stiv Brus je bio nešto bolje sreće, imao je četiri puta veću sumu na raspolaganju, ali sve to nije moglo da zadovolji ni njega, ni apetite navijača.

Nedavne finansijske injekcije su u poređenju sa ostalima mizerne, a prosek potrošnje na transfer tržištu tokom 14 godina Ešlije vladavine je samo 9,3 miliona funti.

Uprkos "tankoj" prošloj sezoni, ovog leta klub je kesu "odrešio" samo za Džoa Viloka, koji je plaćen Arsenalu oko 30.000.000 evra.
EPA-EFE/Clive Brunskill
Njukasl je preuzela saudijska investiciona grupa u vidu "Public Investment Funda" (PIF), koja je 80 odsto akcija kupila za 300 miliona funti.

Saga oko preuzimanja kluba trajala je već 18 meseci, a više od 90 odsto navijača zadovoljno je ovom "transakcijom".

Proces je potrajao iz više razloga, a najkonkretniji su umešanost države u rad ove finansijske grupacije, te malverzacije oko piratskog prenošenja Premijer lige u Saudijskoh Arabiji.

Država je optužena za kršenje ljudskih prava, međutim, PIF navodno nema nikakve veze sa državnim vrhom, već posluje kao odvojen entitet.

Prestolonaslednik Mohamed bin Salman je navodno naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija, što on negira.

Mnoge nevladine organizacije pozivaju na oprez, pošto državni vrh Saudijske Arabije želi da se "opere" sa glamurom vrhunskog fudbala.

Poznato je i da svaki novi vlasnik mora da prođe test, dok čitav proces preuzimanja nadgledaju direktori Premijer lige i ostali vlasnici.

"Premijer liga je dobila pravno obavezajuća uverenja da Kraljevina Saudijska Arabija neće kontrolisati Njukasl", navodi se u saopštenju u koje malo ko veruje.
EPA-EFE/Stu Forster
Druga kočnica u preuzimanju kluba od strane ovih investitora bila su i TV prava, koja u tom delu sveta pripadaju katarskom "beIN Sportsu".

Diplomatski spor između Saudijske Arabije i Katara postoji, te je u poslednje četiri i po godine postojala zabrana prenosa.

Prema najnovijem sporazu, Saudijci će prekinuti da ilegalno prenose Premijer ligu, te će u priču uključiti spomenuti "beIN Sports", koji je za ova prava platio 400 miliona funti.

Ovim će se završiti i međunarodni spor između dve strane, u kojem je katarska kompanija tražila 7 miliardni funti odštete.

Saudijci i dalje tvrde da nemaju nikakve veze sa piraterijom, dok se katarska strana i dalje nada da će sa emitovanjem moći da krenu što je pre moguće.

"Što se tiče priča da je beIN u potpunosti operativan u Saudijskoj Arabiji, ništa se bitno nije promenilo. Naša veb stranica je još uvek potpuno blokirana, nismo imali nikakvu službenu komunikaciju sa saudijskim vlastima, kojom bi nam sugerisali da nam je licenca vraćena", rekli su iz beIN-a.
EPA-EFE/Peter Powell
Velika ulaganja se svakako očekuju, međutim, prema prvim procenama, ona ne bi trebalo da budu tokom zime.

Narednog leta bi mogla da usledi rekonstrukcija tima, ali i ulaganja u infrastrukturu, osoblje, omladinski pogon.

Već se krenulo i sa licitacijama, ko bi i za koliko novca mogao da dođe i obuče crno-beli dres.

Izgleda da će prvi korak koji će napraviti biti po pitanju menadžera, a na toj poziciji, umesto Brusa, vlasnici vide Antonija Kontea.

I prošle godine, kada je sve propalo u preuzimanju kluba, insistiralo se na italijanskom treneru, a čitavu priču je potvrdio Čiro Imobile, koji je i sam na listi želja.

Tu je i Edinson Kavani, koji je prošle sezone, dok je bio u potrazi za novim klubom, bio povezivan sa "svrakama". U međuvremenu je otišao u Junajted, sa kojim mu ugovor ističe na kraju sezone.

Neka od imena, koja se spominju, su i Geret Bejl, Arturo Vidal, Filipe Kutinjo, Nabil Fekir, Kalidu Kulibali, Luka Jović, Vilfred Zaha.

Naravno, nije realno da svi oni zaduže dres Njukasla, finansijski fer-plej je prepreka, ali ono što je sigurno, bolja (bar malo) vremena za navijače crno-belih dolaze.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: