Ko će u Ligu šampiona ako se prvenstva otkažu?

Koronavirus odložio je sve najveće lige u Evropi i najkvalitetniji fudbal neće biti na programu barem do početka aprila.

Izvor: Ðinðiæ Marko

Petak, 13.03.2020.

17:30

Ko će u Ligu šampiona ako se prvenstva otkažu?
Photo by Michael Regan/Getty Images

Imali smo slučaj u litvanskoj košarkaškoj ligi da je prvenstvo prekinuto i da je titula dodeljena prvoplasiranom Žalgirisu. Da li nas tako nešto očekuje i u fudbalu? Zbog velikih finansijskih gubitaka, sigurno niko ne bi u "ligama petice" želeo da se prvenstva otkažu u martu, ali zdravlje je u ovom trenutku najvažnije i moralo je doći do prekida od barem mesec dana.

Kada je NBA, najveća "mašinerija za pravljenje novca" morala da prekine ligu zbog pozitivnog nalaza centra Juta Džeza Rudija Gobera, onda je svima jasno koliko je situacija ozbiljna. Dalji razvoj pandemije koronavirusa odrediće da li će se fudbalske sezone uopšte nastaviti, da li će se igrati baraži za Ligu nacija, da li će završiti Liga šampiona i Liga Evrope, da li će se odigrati Evropsko prvenstvo...

Postoje šanse i da će se cele sezone u svim evropskim ligama poništiti, mada bi u tom slučaju samo nekoliko timova bili zadovoljni.

Da li postoji mogućnost odigravanja nekakvih doigravanja ili da se samo uzme trenutno stanje na tabeli i da se tako završe lige? Svakako bi bilo zanimljivo videti kako bi to prihvatili timovi, a sigurno bi i tu bilo negodovanja, s obzirom da su uglavnom borbe za titulu, Evropu i opstanak otvorene u skoro svim ligama.

Kada bismo uzeli trenutno stanje na tabeli, Liverpul bi bio šampion Engleske, PSŽ Francuske, Bajern Nemačke, Juventus Italije, Barselona Španije, Zenit Rusije, Trabzon Turske, Ajaks Holandije, Crvena zvezda Srbije...

LASK bi bio šampion Austrije, a Sent Galen Švajcarske, što bi bila prava osveženja.

Kako bi onda izgledala najveća takmičenja u sezoni 2020/21? Prvo bi trebalo uzeti u obzir da je Mančester siti suspendovan na dve sezone iz Lige šampiona i da bi umesto "Građana" u Ligu šampiona išao petoplasirani iz Premijer lige.

Uz to, treba razmotriti i činjenicu da se neke ekipe i dalje takmiče u Ligi šampiona, a da na tabeli domaćeg prvenstva nisu na poziciji koja vodi direktno ili u kvalifikacije, pa da bi eventualnim osvajanjem iste mogli da dobiju mesto u najelitnijem takmičenju.

To su Atletiko Madrid, Lion i Napoli.

Takođe, šampion Lige Evrope bi išao u Ligu šampiona, a tu imamo Vulverhempton, Romu, Ajntraht Frankfurt, Bazel, Leverkuzen, Volfsburg... koji po pozicijama nisu na mestu koje vodi u LŠ. Po trenutnim pozicijama, Engleska bi u Ligu šampiona poslala Liverpul, Lester, Čelsi i Mančester junajted, Španija Barselonu, Real Madrid, Sevilju i Sosijedad, Italija Juventus, Lacio, Inter i Atalantu, Nemačka Bajern, Borusiju Dortmund, Lajpcig i Menhengladbah, dok bi iz Francuske išli PSŽ, Marsej i Ren.

Rusija bi dala Zenit i Krasnodar, Portugal Porto, Belgija Klub Briž, Ukrajina Šahtjor, Turska Trabzon i Holandija Ajaks.

To bi bili direktni učesnici, dok bi sigurni u plej-ofu bili Slavija Prag iz Češke i LASK iz Austrije.

U trećem kolu kvalifikacija igrali bi Rostov, Benfika, Gent, Olimpijakos, Bašakšehir, AZ Alkmar i Dinamo Kijev.

U drugom kolu kvalifikacija našli bi se Crvena zvezda, PAOK, Dinamo Zagreb, Rijeka, Sent Galen, Salcburg, Plzenj, Midtjiland i Omonija.

Od prvog kruga kvalifikacija išli bi Seltik, Molde, Astana, Legija, Karabag, Dinamo Brest, Makabi Tel Aviv, Kluž, Slovan Bratislava, Ludogorec, Jurgorden, Ferencvaroš, Vardar, Šerif Tiraspolj, Olimpija Ljubljana, Dandalk, Rejkjavik, KUPS, Tirana, Suduva, Riga, Sarajevo, Ararat, Fola Eš, Flora Talin, Dinamo Tbilisi, Florijana, Konas Ki, Klaasvik, Europa i Budućnost iz Podgorice.

Što se tiče Lige Evrope, Vulverhempton i Šefild Junajted bi išli iz Engleske, Hetafe, Atletiko Madrid i Atletik Bilbao iz Španije, Lil i Rems iz Francuske, Roma i Napoli iz Italije, a Leverkuzen i Šalke iz Nemačke.

Srbiju bi u kvalifikacijama predstavljali Partizan, Vojvodina i TSC Bačka Topola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: