"Gospodar odbrane" najbliži klupi Vulvsa

Bivši trener Čikago Bulsa Tom Tibodo glavni je kandidat za klupu Minesota Timbervulvsa.

AKIzvor: B92 SAD
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Vlasnik Vulvsa Glen Tejlor je proteklih desetak dana intervjuisao Tibodoa i Džefa van Gandija, ali se očigledno odlučio za prvog s obzirom da je s njim razgovarao i generalni menadžer Skot Lejden.

Lejden je Tibodou predložio da osim funkcije trenera bude i direktor košarkaških operacija, što će mu dati otvorene ruke u odlučivanju u građenju tima.

* Ko će biti novi Bjeličin trener?

Tibodo je trenersku karijeru u NBA počeo upravo u MIneapolisu, kao asistent od 1989-2002. godine. Potom je bio pomoćnik u San Antoniju, Filadelfiji, Njujorku, Hjustonu i Bostonu, pre nego što je preuzeo Čikago 2010.

Sa Seltiksima je osvojio titulu 2008, a imao je ulogu defanzivnog trenera. Godinu nakon dolaska u Čikago je proglašen za najboljeg trenera u ligi.

Tibodo je trener koji je najbrže stigao do 100 pobeda u NBA, a sa Bulsima je igrao finale Istoka 2012. Kao glavni trener ima skor od 255 pobeda i 139 poraza u NBA.

Trenerski stil

Foto: Getty images
Foto: Getty images

Minesota je tekuću sezonu završila kao peti najgori tim lige sa skorom 29-53.

Tibodo godinama važi za jednog od najboljih trenera u NBA, jer su ga generalni menadžeri klubova konstantno svrstavali među petoricu najboljih.

Posebno se istakao kao defanzivni strateg, a ESPN je u januaru 2013. pisao da je njegova odbrana dostigla vrhunac NBA.

Nekoliko godina ranije Boston Gloub je posao da je jedna od glavnih zabluda u vezi sa Tibodoom da je isključivo specijalista za odbranu, jer ga je Džef van Gandi doveo u Bulse zbog inovacija u napadu i razvoja veština kod igrača.

Kao primeri sjajnog rada sa pojedincima posebno se ističe Jao Ming. Kinez je posle nekoliko meseci rada s njim napredovao u Hjustonu sa proseka od 18,3 poena i 8,4 skokova na 22,3 poena i 10,2 skoka po meču.

"Osećam da sam zaista napredovao kao igrač zahvaljujući njemu", pohvatio je Tibodoa drugi centar koji je pod njegovim vođstvom dominirao u reketu, Žoakim Noa iz Bulsa.

strana 1 od 25 idi na stranu