Aleksandar Džikić za B92: "Napravili smo neverovatan uspeh"

Slovenačka Krka je prvi učesnik fajnal fora NLB lige. Trener Aleksandar Džikić je napravio veliki uspeh sa ekipom koja ne samo da nije ubrajana u favorite, nego su joj mnogi predviđali ulogu u kojoj se nalaze Crvena zvezda i Zadar.

"Pred početak sezone smo bili u takozvanoj grupi onih koji će se boriti za opstanak, ali sada vidimo da je stanje drugačije. Teoretski mi smo prvi tim koji je izborio ulazak na fajnal for i to tri kola pred kraj ligaškog dela takmičenja. To je zaista za sve nas neverovatan uspeh i slagao bih kada bih rekao da nisam zadovoljan", rekao je Aleksandar Džikić za B92.

Maja Nikolić, ČŽ Slovenija
Podeli

Budžet Krke je izuzetno mali. Prema košarkaškim krugovima, uz Zvezdu, on je i najmanji u ligi.

"Ne znam brojke drugih klubova, znam koliko koštaju igrači sa kojima ja radim. Prema nekim informacijama sa igračkog tržišta, svakako smo među najjeftinijim ekipama. I to je vrlo tačno. Ali uspeli smo da napravimo jedan dobar spoj iskustva, mladosti i ljudi koji su spremni da se odreknu nekih sopstvenih interesa zarad timskog."

Krka je očigledan primer kako se uz dobru atmosferu, dobar rad i pristojnu podršku stiže do rezultata.

"Princip prema kojem sam uzimao igrače je takav da apsolutno svih 11 poznajem. Praktično to su igrači koje sam želeo. Na početku je bilo dosta otpora prema nekim odabirima. Pre svega dovođenje Đorđevića, Krisa Bukera, ostavljanje Ikonića, potpis Drobnjaka, ali ispostavilo se da smo našli ekipu momaka koji su spremni da prilagode svoj košarkaški život ove sezone onome što je potrebno za razvoj drugog dela naše ekipe, a to su, nazovimo ih mlađi igrači, Dragič, Murič i Rojc. Uz to, četiri igrača su imala iskustvo sa mnom od prošle sezone, kada smo osvojili titulu šampiona Slovenije. Ispostvailo se da je taj miks, za koji sam i mislio da će proraditi, kliknuo baš kako treba. Istina je da imamo vrlo dobru atmosferu, istina je da imamo vrlo dobru svlačionicu, istina je da svemu što se dešava ove sezone prilazimo potpuno timski orijentisani i to daje rezultate."

Slovenija je za našeg trenera očigledno postala malo tržište. Aleksandar Džikić je osvajao titule sa Olimpijom i Krkom, u kontinuitetu pravi dobre rezultate. Postao je trener o kome se govori kao o nekome ko može da napravi veliki korak napred. Sledeći izazov bi mogao da bude povratak u Srbiju.

"Posle odlaska iz Partizana 2005. u Minesotu, poslednjih šest godina praktično radim van Srbije. U Americi, dve, dve i po godine i ostatak vremena u Sloveniji. Imam osećaj da me navijači u Srbiji ne vole preterano, jer sam uvek bio neko ko igra protiv srpskih timova. Da li je sledeći korak povratak u Srbiju, zaista ne znam. Sve zavisi od nekih stvari koje ja nemam pod svojom kontrolom. U principu, sigurno da je to jedna od opcija, ali daleko od toga da je najbliža, ili najizvesnija, odnosno potpuno neizvesna."

Aleksandar Džikić je rođen u Beogradu, a Novo mesto baš i nije Las Vegas. Slobodnog vremena praktično i nema, jer je sve podređeno košarci.

"Novo mesto definitivno nije Las Vegas, ali to ima svojih prednosti. Zaista sam puno u svom poslu. Košarku izuzetno volim, a imam sreće da se time bavim i profesionalno. I dalje najveću žrtvu podnosi moja porodica, ali trenutna situacija je takva, pokušavamo to da promenimo. Videćemo kako će sve proći", rekao je Džikić za B92.