Politika 6

29.04.2024.

18:25

Vučić otkrio pravi razlog zašto Priština hoće u Savet Evrope: Daćemo sve od sebe da to sprečimo

Šanse da tzv. Kosovo postane član Saveta Evrope su i dalje velike, ali mi dajemo sve od sebe da to sprečimo, izjavio je predsednik Alkesandar Vučić.

Izvor: B92.net

Vučić otkrio pravi razlog zašto Priština hoće u Savet Evrope: Daćemo sve od sebe da to sprečimo
Printscreen/TV Prva

Podeli:

"Dajemo sve od sebe da to sprečimo jer time poštujemo evropska pravila, uslove i sve ono što smo sa Evropljanima i Amerikancima dogovorili, za razliku od njih", ističe Vučić.

On je podsetio na obavezu formiranja ZSO.

"Onda posle posete Atini gospođa Dora Bakojani ne spominje sprečavanje dalje eksproprijacije, otimanje privatne imovine Srba i ZSO", kaže predsednik.

Evropska inicijativa za stabilnost služi da napravi dimnu zavesu koja pokušava da kaže da je Srbija kriva zašto Priština ne može da formira ZSO jer navodno "ne postoje srpske opštine", upozorio je Vučić.

"Evropski parlament je izglasao mogućnost da nosioci pasoša dobiju viznu liberalizaciju, ali gle čuda, ta odluka nije efektivna, te ćemo da čekamo narednih 6, 7 meseci da se formira novi Evropski parlament, da bi dobili viznu liberalizaciju kako su dobili Albanci na Kosovu i Metohiji", podsetio je Vučić.

On je podsetio na izjavu Vjose Osmani da je glavni motiv za ulazak Prištine u SE da građani Kosova i Metohije mogu da tuže Srbiju pred ESLjP.

Onda su nam objasnili da je za Srbe bolje da budu deo Saveta Evrope. Veće sile i veći igrači stoje iza svega toga, rekao je on.

"Članstvo u Savetu Evrope ima smisla samo sa podizanjem optužnica protiv Srba. Zato se borimo da do toga ne dođe. Da li ćemo uspeti - teško. Ali, ta borba nije laka ni za njih. Za to je potrebna 31. članica. Oni će, verujemo, imati većinu između 29 i 33. Velike sile se bore protiv nas, nastavićemo da se borimo", naglasio je Vučić i istakao da je i danas imao mnogo važnih razgovora o tome.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: