Nova vest
Fudbal

Sreda, 08.05.2019.

20:00

Tragedija Ajaksa u poslednjoj sekundi – Totenhem u finalu LŠ!

Fudbaleri Totenhema plasirali su se u finale Lige šampiona posle spektakularnog preokreta u Amsterdamu!

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Tragedija Ajaksa u poslednjoj sekundi – Totenhem u finalu LŠ!
Photo by Dan Mullan/Getty Images

Spursi su pobedili Ajaks 3:2, golom Lukasa Mure u poslednjoj sekundi nadoknade vremena na "Johan Krojf Areni".

"Kopljanici" su bili jednom nogom u Madridu posle prvih 45 minuta, jer su golovima Matijsa de Lihta i Hakima Zijeha vodili 2:0 i imali ukupno tri gola prednosti računajući minimalac iz prvog susreta u Londonu.

Međutim, Lukas Mura je postao apsolutni heroj Spursa u drugom poluvremenu, prvo u roku od 204 sekunde poravnava rezultat na 2:2 pola sata pre kraja, a potom u poslednjoj sekundi poslednjeg, petog minuta nadoknade meča kompletira het-trik za put u Madrid!

Brazilac je ušao u istoriju kluba sa Vajt Hart Lejna, jer će Totenhem prvi put u klupskoj istoriji igrati finale Lige šampiona.

Srpski reprezentativac Dušan Tadić je odigrao odlično revanš u Amsterdamu, "kumovao" je kod oba gola Ajaksa, ali nije imao dovoljno sreće da i sam zatrese mrežu gostiju iz Londona.

Tadić je prvo iznudio korner iz kojeg je De Liht u sedmom minutu glavom pretvorio centaršut Šenea u vođstvo 1:0, a potom je sjajnom povratnom loptom servirao Zijehu gol za 2:0 u 35. minutu.

U međuvremenu je posle jedne kontre prevario Vertongena, gađao je iskosa sa leve strane dalji ugao, ali je lopta prošla za malo pored gola.

Međutim, sve se promenilo u II poluvremenu, Poćetino dobija bitku u vazduhu uvođenjem Ljorentea što omogućava Totenhemu da kontroliše ritam meča.

To donosi rezultat već u prvih 15 minuta drugog poluvremena, a Mura je iskoristio brojne propuste odbrane Ajaksa i dva puta matirao Onanu u roku od četiri minuta, drugi put iskoristivši grešku Šenea.

Domaćin je u nastavku meča opasno pretio iz kontranapada, ali Zijeh nije imao dovoljno sreće, njegova dva sjajna šuta zaustavljaju stativa i Loris.

Minut pre kraja prečka spasava Ajaks posle šuta Vertongena, a kada su svi očekivali poslednji zvižduk glavnog sudije Feliksa Briha i plasman "kopljanika" u prvo finale LŠ posle 23 godine, odbrana Ajaksa je opet kapitulirala.

Jedna dubinska lopta stiže do kaznenog prostora, iskonstrolisao je Ali koji pronalazi Muru, a stiže do het-trika, šokira Amsterdam i postaje heroj "Pevaca".

Totenhem će u finalu 1. juna u Madridu igrati sa Liverpulom koji je u sredu eliminisao Barselonu impresivnom pobedom od 4:0, nadoknadivši deficit od čak tri gola iz Katalonije.

Prvi put posle 11 godina u finalu LŠ će igrati dva engleska kluba, što znači da će Premijer liga sigurno dobiti prvaka Evrope, prvi put od trijumfa Čelsija 2012. godine.

Domaćin finala je na stadion Atletiko Madrida – Vanda Metropolitana čiji je kapacitet 67.829 mesta.

Tok meča Ajaks – Totenhem mogli ste pratiti u LIVE BLOGU B92:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

705 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu