Nova vest
Košarka 150

17.4.2024.

11:10

Videli smo američki – kako bi mogao da izgleda srpski "Tim snova"?

Svi željno isčekujemo spisak Svetislava Pešića i 12 imena koja će se susresti sa američkim "Drim timom" na Olimpijskim igrama.

Aleksandar Stajkovac
Starsport

Amerikanci su već objavili na koje igrače računaju na predstojećem turniru u Parizu, a svako ime "ledi krv u žilama".

Stiv Ker može da računa na: Stefa Karija, Tajrisa Halibartona, Džru Holideja, Entoni Edvardsa, Devina Bukera, Kavaj Lenarda, Kevina Durenta, Džejsona Tejtuma, Entonija Dejvisa, Lebrona Džejmsa, Bama Adebaja i Džoela Embida.

Duel sa Amerima, biće težak i veliki izazov za svaku reprezentaciju koja bude izašla na megdan sa njima, a prva od njih je reprezentacija Srbija.

Srbija će već 28. jula odmeriti snage sa "Drim timom" na zvaničnom turniru, a prethodno 17. jula odigraće i pripremni meč sa njima u Abu Dabiju. Biće to dobra uvertira za duel u Lionu.

Kako će da izgleda tim Srbije još uvek ne znamo, za sada još uvek ni Nikola Jokić nije potvrdio učešće, dok se Vasilije Micić oglasio i istakao da se sprema za Olimpijske igre i da mu je fokus na tome.

Ovako bi izgledao tim, ako bi Svetislav Pešić mogao da računa na 12 najboljih igrača u nekom idealnom svetu.

Starsport

Idealnih 12 Srbije

Plejmejkeri: Vasilije Micić, Miloš Teodosić (Aleksa Avramović, Nikola Topić)

Bekovi: Bogdan Bogdanović (C), Vanja Marinković

Krila: Nikola Jović, Nikola Kalinić, Marko Gudurić (Vladimir Lučić)

Krilni centri: Filip Petrušev, Aleksej Pokuševski (Luka Mitrović)

Centri: Nikola Jokić, Nikola Milutinov

Na prvom mestu je definitivno Nikola Jokić kao lider ekipe. Ove sezone igra neverovatno u redovima Denver Nagetsa, kao i prethodnih godina. Kandidat je za MVP titulu u NBA ligi i nema sumnje da bi izostao u najjačem timu Srbije.

Ove sezone je na dobrom putu da odbrani naslov prvaka i domogne se još jednog šampionskog prstena "preko bare". Prosečno ove sezone postiže 26,4 poena uz 12 skokova i devet asistencija.

Odmah posle njega je tu kapiten "orlova" Bogdan Bogdanović, koji je sa 16,9 poena uz 3,4 skoka i 3,1 asistenciju bio bitan igrač u sastavu Atlanta Hoksa, koji su izborili 10. mesto Istoka i plej-in.

Bogdan je već godinama standardan član reprezentacije, prošle godine se okitio svetskim srebrom, predvodio naš nacionalni tim do velikog uspeha sa 19,1 poenom uz 3,2 skoka i 4,6 asistencija.

Na trećem mestu je mladi 20-godišnji Nikola Jović. Na Svetskom prvenstvu u Manili je pokazao koliko može da bude bitan šraf ekipe. Dosta je napredovao u odnosu na prethodnu sezonu. U NBA ligi prosečno beleži 7,7 poena uz 4,2 skoka i dve asistencije, dok je na putu Srbije ka srebru prosečno postizao 10,1 poen uz 3 skoka i 2,6 asistencija.

Erik Spolstra mu daje sve značajniju ulogu u Majami Hitu i nema sumnje da bi izuzetno bio od koristi u timu Svetislava Pešića.

Od igrač od "preko bare" preostaje nam još Vasilije Micić, kao prva opcija na poziciji plejmejkera. Iako je imao turbulentnu sezonu u Oklahomi, gde većinom nije dobijao pravu šansu, uspeo je da se vrati u takmičarski ritam posle trejda u Šarlot Hornetse, zavrednio je poverenje i dobio solidnu minutažu u novoj ekipi.

Za nov tim je odigrao 30 utakmica, a prosečno je beležio 7 poena uz 4,4 asistencija.

Tim definitivno ne bi mogao da prođe bez Nikola Kalinić, igra dobru sezonu u Barseloni, standardan je sa skoro 25 minuta u proseku uz 8 poena, 3,7 skokova i 2,6 asistencija.

Veliki je borac i nema sumnje da bi doneo veliku širinu na terenu. Uz njega kao kombo-bek Marko Gudurić na poziciji 2-3.

Na poziciji četiri, odnosno krilnog centra su viđeni Filip Petrušev i Luka Mitrović.

Peđa Milosavljević/Starsport

Petrušev se izborio za minutu u Olimpijakosu pre povrede je blistao na parketu, ukoliko se dobro oporavi, mogao bi da bude startna četvorka srpske reprezentacije, a kao njegova zamena bi mogao da bude Luka Mitrović, koji ove sezone igra neverovatnu sezonu u dresu Crvene zvezde, možda i najbolju.

Već ga je zvao Svetislav Pešić za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. godine. Protiv Finske je blistao sa 19 poena i devet skokova a protiv Gruzije skromini učinak sa osam poena.

Mada ne smemo zaboraviti ni Alekseja Pokuševskog koji se preporodio otkako je iz Oklahoma Sitija prešao u Šarlot.

Kao drugu opciju na poziciji centra u idealnom sastavu ekipe je tu Nikola Milutinov, neizostavni član reprezentacije godinama i prva opcija kada Nikola Jokić nije tu. Takođe ima problema sa povredama ove sezone, ali se uskoro vraća na parket.

Pored Bogdanovića, velika dilema je bila oko preostalih bekova, odnosno još dva mesta. Prvo svakako ide Aleksi Avramoviću, koji je ove bio odličan i na Svetskom prvenstvu, kao i na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Pored njega tu poziciju bi upotpunio Vanja Marinković.

Glavna polemika bi bila oko izbora za drugog plejmejkera ekipe.

Boljeg od Miloša Teodosića nemamo i sigurno bi činio idalan tim. Ipak, nakon dešavanja pred Mundobasket sjajno je da okolnosi nisu takve pa je teško očekivati Zvezdinog "maestra" među "orlovima" predstojećeg leta.

Ove sezone u Evroligi, Teodosić beleži 9,4 poena uz 5,9 asistencija. Njegovo iskustvo bi itekako doprinelo timu.

Šansu bi mogao da dobije i mladi Nikola Topić, koji je pokazao da je dorastao seniorskoj košarci.

Međutim, njega čeka NBA draft, a ukoliko se obistine prognoze i bude u Top 10, praksa poslednjih godina nam govori da će se verovatno fokusirati na pripremu za najvažniju sezonu u svojoj karijeri.

Koga bi ste vi voleli i koga očekujete da vidite u timu Srbije?

Podeli:

Komentari 150

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 150

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu