Nova vest
Fudbal 7

24.4.2024.

21:34

Zvezda na skeneru B92.sport: Milojevićev "kec iz rukava" koji je rešio derbi

Fudbaleri Crvene zvezde slavili su protiv Partizana drugi put u četiri dana. Ako su u prethodnom postojala oprečna mišljenja, ova pobeda je bila čista kao suza.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Srđan Stevanović/Starsport

Koliko su crveno-beli u prethodna dva derbija lako stvarali šanse, toliko su se na početku ovog duela mučili.

I dok su u superligaškim okršajima sa velikim rivalom žalili za propuštenim prilikama, tako su sada mogli da trljaju ruke posle dva gola iz ne baš naročito dobre igre.

Bio je to pravi blickrig domaćih u periodu od samo dva, tri minuta. Najpre je Piter Olajinka "naterao" Aleksandra Filipovića na autogol, da bi Nigerijac potom pokazao majstorstvo i volej udarcem duplirao prednost svog tima.

Na pravi način su crveno-beli u nastavku "zatvorili" utakmicu, pa ni trijumf ni u jednom momentu nije dolazio u pitanje.

Za sedmi trofej u Kupu Srbije boriće se protiv Vojvodine.

Peđa Milosavljević/Starsport

Golman i odbrana

Omri Glazer – odlično je otvorio meč, sprečivši gol Goha, koji je, ruku na srce, prerano šutirao. Kasnije nije ni imao naročito posla, sve do 74. minuta kada je odlično intervenisao posle šut Nikolića sa distance. Uspeo je prvi put da ostane nesavladan u derbiju.

Srđan Mijailović – jedan od najboljih pojedinaca na meču. Da je borben u odbrani to je odavno jasno, ali ove večeri se nije libio ni da krene napred. Bio je uključen u drugi gol, poslavši idealan centaršut na drugu stativu Olajinki. Nije stao ni u nastavku, a da je u stvari zadnji vezni, a ne desni bek, pokazao je u situaciji kada je spojio sa golom Olajinku, međutim, ovaj se nije snašao u zicer situaciji. U samom finišu je odlično šutirao sa distance, ali je Jovanović odlično intervenisao, sprečio gol, ali ne i aplauze sa tribina.

Aleksandar Dragović i Uroš Spajić – moglo je na početku utakmice Zvezdu skupo da košta slabo dodavanje kapitena, međutim, Glazer ga je spasao, odbranivši udarac Goha. Čini se da je Spajić bio za nijansu sigurniji činilac u štoperskom tandemu. Mada, obojica su se dobro postavljali, dobijali vazdušne duele i šanse Partizana sveli na minimum.

Milan Rodić – bio je pod znakom pitanja zbog problema sa leđima, zbog čega je i prethodni derbi završio već posle prvog poluvremena. Nije imao naročitih alternativa Milojević, pa je dugogodišnji levi bek crveno-belih morao da stisne zube. Videlo se da je obazriv, nije mnogo kretao napred, što zbog tog fizičkog faktora, što zbog toga što je morao da pazi na Ksandera Severinu. I dobro ga je sačuvao...

Peđa Milosavljević/Starsport

Vezni red

Marko Stamenić – letos je eksplodirao, potom utihnuo, a onda ovog proleća podigao formu. Odličan je bio i pre četiri dana, da bi sličnu partiju ponovio i sada. Bio je taj kog je Glazer gađao kod dugih lopti, delujući kao neko i te kako ume da odigra i ofanzivnije od onoga na šta smo navikli. Kod drugog gola je probio odbranu crno-belih sjajnim dodavanjem, da bi nešto kasnije i sam imao veliku priliku. Videlo se da nije napadač, tako da je sve ostalo na tom nerezonskom šutu slabijom levom nogom. Presecanjem pasova, ali i ulaskom u blokove, samo je krunisao jako dobru partiju.

In Bom Hvang – tehnički najpotkovaniji igrač crveno-belih. Njegove lopte zaista imaju "oči", a igra odiše inteligencijom. Dribling i centerašut pokazao je kod drugog gola, kada je najpre Kalulua poslao "po burek", a onda u trepavicu pogodio Olajinku. Izvodio je prekide, a svaki je predstavljao opasnost za sebe pred golom Jovanovića.

Mirko Ivanić – nije imao učinak u vidu gola i asistencije, ali je odigrao jaku zrelu partiju. Kada je lopta kod njega, na sigurnom je. Da razmišlja unapred, pokazao je svojim loptama u dubinu, iako nijedna od tih situacija nije završena na adekvatan način. Bio je blizu pogotka posle jednog kornera, tačnije centaršuta, ali su ga Jovanović, pa onda i stativa – omeli. Borbom u finišu, kada je snaga na minimumu, uspeo je da zaradio i aplauze navijača.

Osman Bukari (do 68. minuta) – zna krilni napadač iz Gane i za bolje partije. Imao je solidno prostora po desnoj aut liniji, ali kao da nije znao baš kako da iskoristi to. Brzina i želja nisu sporni, pokušaj driblinga i prolaska, ali kao da su ga tehničke stvari omele u realizaciji. Očigledan je i pad u formi, bar statistički, pošto je ovo bila deveta utakmica u nizu bez postignutog gola.

Piter Olajinka (do 79. minuta) – igrač utakmice definitivno i to ne samo zbog dva (ili jednog) gola. Mogao je i do trećeg u drugom poluvremenu, ali je loše šutirao preko prečke. Olajinka je bio jedini novi igrač u postavi Zvezde u odnosu na prethodni derbi i taj Milojevićev potez pokazao se kao pun pogodak. Učešće golova su samo jedna strana medalje, druga je definitivno želja i borbenost koju pokazuje. Zaista deluje rešeno, kako pri driblinzima, tako i pri presingu. Dizanjem saigrača i publike svojom energijom pokazao je koliko mu je stalo, pa je i adekvatna nagrada zasluženo stigla.

Srđan Stevanović/Starsport

Napad, trener i izmene

Šerif Ndiaje (do 87. minuta) – postigao je gol na prethodna tri derbija, ali ne i na ovom. Doduše, nije ni imao bog zna kakvih prilika za to. To što nije ulazio u šanse nije ga uspavalo, naprotiv, trčao je dosta, borio se i svojim kretanjem otvarao prostora za saigrače. Ume Senegalac da bude i nespretan, pa je njegov loš centaršut, malo pre izlaska iz igre, propraćen i po kojim zviždukom sa zapadne tribine stadiona.

Trener Vladan Milojević – jako dobro je spremio ekipu za drugi derbi u samo četiri dana. Nije dozvolio da njega, ali ni tim, ometaju dešavanja iz tabora večitog rivala. Jedina promena u odnosu na prošli meč bila je uvođenje Pitera Olajinke umesto Gelora Kange, što je naposletku bio ključan potez duela.

Izmene:

Aleksandar Katai (od 68. minut) – ume Zvezdin "Magiko" i za kraće vreme da preokrene stvari na terenu, ritam, pa i rezultat. Sada za to možda nije bilo ni potrebe. Svakako, u nekoliko situacija je po levoj strani zabrinuo odbranu Partizana, koja do kraja utakmice više nije kapitulirala.

Naser Điga (od 79. minuta) – zatvorio desnu stranu u finišu utakmice.

Žan-Filip Kraso (87. minuta) – malo na terenu za konkretnu ocenu.

Podeli:

Komentari 7

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Zanimljivosti

Tesla tužio Teslu

Američka kompanija tvrdi da je indijska firma nastavila da koristi ime "Tesla" u reklamama za svoje baterijske proizvode i pored toga što ih je proizvođač automobila pismeno upozorio da to ne čine.

B92

8:05

4 h

Novo Sport Video Menu