Nova vest
Fudbal 7

24.4.2024.

21:38

Partizan na skeneru B92.sport: Filipović "rešio" derbi, Jovanović je suvo zlato

Partizan je drugi put u razmaku od četiri dana izgubio od Crvene zvezde, ovog puta u polufinalu Kupa Srbije.

Autor: Stefan Smuđa

Stefan Smuđa
Stefan Smuđa
Srđan Stevanović/Starsport

Nakon 3:2 u prvenstvu, čime je šampionska trka praktično završena, sa večerašnjih 2:0 Zvezda je došla nadomak duple-krune, a Partizan će još jednom ostati bez ijednog trofeja.

Pehar je u Humskoj odavno već misaona imenica, jer trofejnu salu već punih pet godina popunjava samo prašina. I ona će nastaviti da se taloži.

U tri prvenstvena derbija se Partizan muški borio protiv kvalitetnije i skuplje Crvene zvezde, ali ove večeri je ta razlika bila najizraženija.

Tim Igora Duljaja je ostao bez "baruta" u napadu, da bi ga u odbrani "prodale" dve greške jednog igrača u razmaku od dva minuta. Naravno, u pitanju je Aleksandar Filipović, koji je sa dve početničke reakcije "rešio" meč".

I to je bio početak i kraj svega na ovom derbiju, uz napomenu da je golman Aleksandar Jovanović suvo zlato crno-belih i na sportskom sektoru je da učini sve moguće i nemoguće da bi ga zadržao na duže staze.

U nastavku smo analizirali učinak svih aktera iz crno-belog tabora, uključujući i Igora Duljaja, koji je upisao prvi poraz od najvećeg rivala ove sezone, budući da je pre četiri dana bio suspendovan.

Srđan Stevanović/Starsport
Golman i odbrana:

Aleksandar Jovanović – Njegovim povratkom na gol očekivalo se da će doprineti čvrstini odbrane, ali je ona dva puta pukla preko desnog beka i tu nikakvog spasa ni Jovanoviću ni Partizanu nije bilo. Ipak, u drugom poluvremenu je ispunio svoje standarde i u više navrata spasavao Partizan težeg poraza. Čak se slobodno može reći i bruke, jer je broj intervencija koje je fenomenalni golman napravio stigao do dve cifre. On mora biti "kičma" tima Partizana naredne sezone.

Aleksandar Filipović – Najgori pojedinac utakmice i kardinalna greška Igora Duljaja. Umesto Aranđela Stojkovića, koji je pre četiri dana odigrao možda i najbolji meč u sezoni, van svih očekivanja je uskočio Filipović i bio direktan krivac za oba gola Zvezde u prvom poluvremenu. U drugom su ga napadači Zvezde svesno "gađali", pa se čak i istakao nekim intervencijama, ali je činjenica da su njegove dve greške bile prevaga. Stoga nije teška odluka u koga poraženi tabor može "uperiti prst krivice".

Srđan Stevanović/Starsport

Svetozar Marković (do 45. minuta) – Čudnom odlukom Partizana da na početku dva minuta prave "dogovor" pored svoje klupe, kažnjen je kapiten, te je Marković od starta bio opterećen kartonom. Kasnije je i njega i saborce iz poslednje linije "prodao" Filipović u dva navrata i bilo im je još teže da igraju do kraja iz debelog minusa. Njemu je bilo "lakše" od poluvremena, jer je posle pauze ostao u svlačionici.

Bojan Kovačević – Ako njegov nastup uporedimo sa onim od pre četiri dana, izgledao je kao da je Serhio Ramos lično, ali ne zato što je bio preterano dobar, nego zato što je u 173. "večitom" derbiju bio, blago rečeno, katastrofalan. Ipak, ove velike utakmice kakve jesu dueli sa Zvezdom, pokazale su da Kovačević, ipak, možda nije kalibar za Partizan.

Nikola Antić (do 72. minuta) – Uterao mu je Bukari strah u kosti u subotu, pa je ove srede u par navrata panično reagovao pored brzonogog napadača iz Gane. Vredno je pomena da je pukla njegova strana odbrane kod drugog gola. Kasnije je pukla i njegova glava, pa je bilo dosta krvi i do izlaska sa terena je igrao sa čalmom na glavi.

Srđan Stevanović/Starsport
Vezni red i napad:

Leonard Ovusu – Jedini pravi zadnji vezni u timu Partizana svoj posao je odradio, pa, korektno. I ništa više, niti manje od toga. Dobio je dosta duela, nudio se poslednjoj liniji za loptu, ali je bilo malo pasova unapred i dvosmernog doprinosa. Stoga, "samo" prosečna ocena za dugokosog vezistu iz Gane.

Gajas Zahid – Nije zadnji vezni njegova pozicija, pa je očekivano bio "ugušen" defanzivnim zadacima. Zvezdin vezni red je prilično kvalitetan i stavljao je Norvežanina na mnoga iskušenja, te zbog toga njegov kreativni kvalitet nije mogao da dođe do izražaja. Čak ni kada je ušao Natho, zamenio ga pozadi i gurnuo napred, Zahid nije uspeo da pronađe pravi završni pas ka svojim napadačima.

Aldo Kalulu (do 55. minuta) – Jasna je bila namera Duljaja da sa njim kao starterom zapreti Zvezdi, pogotovo jer ju je već jednom "kaznio" brzinom i golom u 172. "večitom" derbiju. Ali, ovog puta je to izostalo i Kalulu je sa razlogom ovaj derbi završio već posle 55 minuta.

Srđan Stevanović/Starsport

Jungdžun Goh (do 63. minuta) – Šteta je za Korejca jer je u sva tri derbija na "Marakani" ove godine uradio dosta korisnih stvari, a nikada nije bivao nagrađen sportskom pravdom. Opet je puno pretrčao i pomagao u odbrani, ali se i ponavljao u napadu. Međutim, još jednom je ostao bez gola. Pre četiri dana zahvaljujući stativi, a sada zbog prelepe intervencije Omrija Glazera. Ipak, bio je koristan igrač u Duljajevom timu.

Ksander Severina (do 63. minuta) – Od one "lepotice" u drugom poluvremenu prethodnog derbija, Holanđanin je "nestao". Ove večeri je bio neprimetan i bez ikakvog doprinosa taktici i akcijama Partizana. Partija po principu "toplo-hladno", uostalom, kao što je cele sezone igrao.

Samed Baždar – Jedan od boljih u timu Partizana, ali osim nešto ofanzivnijeg početka crno-belih, samo se još piše prelepo dodavanje za veliku šansu Goha. Kasnije se nije previše isticao, pa je celokupan utisak da je ovo bila loša utakmica, ali ne nužno njegovom krivicom.

Srđan Stevanović/Starsport
Izmene:

Aranđel Stojković (od 46. minuta) – Ostaće misterija zbog čega nije bio starter i kakav bi ishod meča bio da je on bio na terenu umesto nesrećnog Filipovića. U drugom poluvremenu je Partizan bio mnogo aktivniji po toj desnoj strani, istina, jer su tada crno-beli spustili gard i nužno krenuli napred. I pored toga, ostaje utisak da je Stojković morao da počne i ovaj derbi od starta, a ne sa klupe.

Nemanja Nikolić (od 55. minuta) – Upisao je šut baklje iz Zvezdinog gola i vrlo precizan udarac sa distance koji je Glazer ukrotio. I to je sve. Zvezdini štoperi su ga dobro ukrotili i nisu mu dozvolili da kreira iz "drugih lopti", kao što je to činio mnogo puta ove sezone.

Bibars Natho (od 63. minuta) – Očekivalo se da startuje, ali se Duljaj odlučio za brzinu Kalulua koju, na kraju, nije dobio. Izraelac je pola sata bio na poziciji zadnjeg veznog, daleko od protivničkog gola i ostao bez učinka kakav inače daje.

Aleksa Janković (od 63. minuta) – Crno-beli poletarac je bio miran na lopti, u nekoliko navrata jak u presingu i može se reći da je, za tako mladog igrača, zadovoljavajuće odigrao ovako veliku utakmicu.

Mateus Saldanja (od 72. minuta) – Verovatno je njegovo stanje posle duge pauze takvo da nije mogao ranije da uđe na teren, jer bi svako drugo objašnjenje zbog ulaska u igru tek u poslednjoj četvrtini meča bilo van svakog razuma. Kada je ušao u igru, Zvezda je zaigrala sa petoricom u odbrani i tako kvantitetom zaustavila njegov kvalitet.

Srđan Stevanović/Starsport
Trener:

Igor Duljaj – Kada se sve sabere i oduzme, njegova odluka da u startnu postavu uvrsti Filipovića umesto Stojkovića je bila pogrešna i pogubna za Partizan u ovoj utakmici. Njegov tim je krenuo hrabro i ofanzivno, ali nije izdržao više od 25 minuta jakog ritma. Kasnije je Partizan potpuno pao, primio dva naivna gola i u drugom poluvremenu se, praktično, predao bez ispaljenog metka. Tu, svakako, deo krivice snosi i Duljaj. Ipak, mora se priznati i da je uspeo sa znatno "tanjim" timom da parira favorizovanoj Zvezdi, na čemu mu je čestitao i sam kolega Vladan Milojević.

Podeli:

Komentari 7

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Zanimljivosti

Tesla tužio Teslu

Američka kompanija tvrdi da je indijska firma nastavila da koristi ime "Tesla" u reklamama za svoje baterijske proizvode i pored toga što ih je proizvođač automobila pismeno upozorio da to ne čine.

B92

8:05

4 h

Novo Sport Video Menu