Nova vest
Fudbal 1

16.4.2024.

10:05

Može li Barsa da preživi Pariz? Da li će Atletiko odoleti "žutom zidu"?

Fudbaleri Barselone dočekuju Pari Sen Žermen u revanš meču četvrtfinala Lige šampiona.

Aleksandar Stajkovac
EPA-EFE/YOAN VALAT

Katalonska ekipa je uspela da stekne prednost na "Parku prinčeva" i nešto komotnije može da uđe u meč na domaćem terenu.

Barsa je uspela da savlada PSŽ sa 3:2 u prvom četvrtfinalnom orkšaju.

Meč je bio izuzetno zanimljiv sa dosta preokreta. Ekipa Ćavija Ernandesa je uspela da povede u 37. minutu golom Rafinje.

Ipak, u nastavku je usledio preokret PSŽ-a, golovima Usmana Dembelea u 48. i Vitinje u 51. minutu.

Delovalo je kao da Parižani imaju sve u svojim rukama, ali je Barsa još jednom uspela da iznenadi. Rafinja je izjednačio u 62. minutu, a Kristensen je u 77. doneo pobedu Kataloncima i prednost pred revanš.

Barselona je uspela da zaustavi Kilijana Mbapea, koji je odigrao jednu od najgorih partija ove sezone.

Pred ovaj duel, Barselona je u subotu savladala Kadis minimalnim rezultatom, a strelac je bio Žoao Feliks, dok PSŽ nije imao obaveze za vikend.

Izabranici Luisa Enrikea su imali nešto više vremena za odmor i pripremu utakmice u Španiji.

Španski šampion već deset godina čeka na novi trofej Lige šampiona, a toliko je prošlo i otkako su igrali poslednje finale.

Ćavi Ernandes bi na trijumfalni način mogao da ode iz Barselone, titulom u Ligi šampiona.

"Imamo kao klub veliku priliku. Igramo kod kuće, to je veliki faktor u našu korist. Na Monžuiku mogu da budu magične noći kao i na Kamp Nou. Predosećam da će to biti meč sličan prvom, nećemo da spekulišemo. Pritiskaće nas, a mi ćemo morati da nađemo prostor i pokažemo ličnu snagu i prođemo u polufinale. Pričamo o jednom od najboljih trenera i timova. Imamo mnogo enzuzijazma i želje, jako smo uzbuđeni", kaže Ćavi.

Sofascore

Sa druge strane, Pari Sen Žermen nikada u istoriji nije osvojio elitno evropsko takmičenje, a s obzirom da je gotovo izvestan transfer Kilijana Mbapea u Real Madrid na kraju sezone, ovo je njegova poslednja šansa da dođe do trofeja.

Videćemo da li PSŽ ima snage za preokret na "Kamp Nou". Podsetimo, Barselona je u sezoni 2017. godine uspela da stigne zaostatak od četiri gola i plasira se dalje.

Prema mišljenju stručnjaka, Barselona je blagi favorit pred ovaj duel.

Pobednik ovog duela u nastavku će odmeriti snage sa boljim iz dvomeča Borusija Dortmund – Atletiko Madrid.

EPA-EFE/Daniel Gonzalez

Čijem čekanju je došao kraj?

Borusija iz Dortmunda dočekuje Atletiko Madrid posle poraza u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona u Španiji.

Madriđani imaju prednost od 2:1 pred duel na "Signal Iduna parku".

Dortmund nije uspeo da se domogne polufinala Lige šampiona još od vremena kada je Jirgen Klop bio glavni trener 2012/13 godinu.

Sa druge strane, Atletiko na to čeka već sedam godina. Poslednji put je poražen u polufinalu od Real Madrida u sezoni 2016/17.

Ove godine su napravili veliki podvig ka tome. Na domaćem terenu su slavili sa 2:1, poveli su golom Rodriga de Pola u četvrtom minutu, a u 32. su udvostručili prednost. Pogodak je postigao Samuel Lino.

Ipak, Borusija je uspela da se vrati u meč i sa golom zaostatka dočeka "jorgandžije". Gol je postigao u 81. Sebastijan Ale, koji propušta revanš.

S druge strane, strelac drugog gola, Brazilac Lino propušta meč zbog žutih kartona, a Atletiko neće moći da računa ni na Memfisa Depaja zbog povrede.

Glavni adut može da bude prednost domaćeg terena. Pokazali su da mogu ove sezone da se izbore na svom stadionu i sa većim protivnicima. Glavni pokazatelj su remi sa Milanom i Pari Sen Žermenom, kao i pobeda protiv Njukasla i PSV-a u osmini finala (2:0).

Pred ovaj duel, uspešno su savladali Borusiju u Menhengladbahu sa 2:1.

Sa druge strane, Atletiko je bio siguran protiv Đirone (3:1) u malom derbiju LaLige.

Jednom su se sastali na "Signal Iduna parku", baš u prvom međusobnom okršaju, u sezoni 2018/19, kad je Borusija slavila sa 4:0.

Sofascore

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu