Nova vest
Fudbal 2

10.4.2024.

11:42

Utorak je doneo 10 golova – da li su Atletiko, Borusija, PSŽ i Barsa dorasli izazovu?

Fudbaleri Pari Sen Žermena dočekuju Barselonu na "Parku prinčeva" od 21 čas, u okviru četvrtfinala Lige šampiona.

Aleksandar Stajkovac
EPA-EFE/Toni Albir

Španska i francuska ekipa su u prethodnih 10 godina odigrale veliki broj utakmica, a jedan dvomeč je ušao u istoriju.

Od 2014. godine PSŽ i Barselona su se u Ligi šampiona sastajali u četiri navrata, od čega su tri puta to bili susreti u nokaut fazi.

Podsetimo, najbolji dvomeč ikada između ove dve ekipe, odigran je 2017. godine. Francuski tim je u Parizu slavio sa 4:0, ali je na "Kamp nou", domaćin uspeo da trijumfuje 6:1 i plasira se među osam najboljih ekipa.

Tada je još uvek važio gol u gostima, a preokret i plasman u narednu fazu je obezbedio Serhi Roberto u petom minutu nadoknade.

Poslednji put susreli su se u sezoni 2020/21. Tada je PSŽ bio uspešniji. Slavio je na "Kamp nou" sa 4:1, a u narednu fazu je prešao pošto je kod kuće izborio remi i ostao neporažen (1:1).

Barselona je osam bodova iza Real Madrida u LaLigi i najverovatnije neće uspeti da stigne velikog rivala u borbi za šampionsku titulu. Ipak, preostaje im velika borba za trofej Lige šampiona, s obzirom da Ćavi Ernandes ide na kraju sezone, trofej bi mogao da najavi odlazak u velikom stilu.

Sa druge strane, Pari Sen Žermen "gazi" ka novoj tituli u Ligi 1. Takođe bi mogao da najveći fokus stavi na prestižno evropsko takmičenje, pogotov znajući da je ovo možda i poslednja sezona Kilijana Mbapea u dresu francuskog tima.

Barselona je grupnu fazu Lige šampiona završila na prvom mestu ispred Porta, Šahtjora i Antverpa.

U osmini finala je bila bolja od Napolija. U prvom meču u Italiji, rezultat je bio nerešen (1:1), a Katalonci su bili bolji na domaćem terenu (3:1).

Sa druge strane, Pari Sen Žermen je grupnu fazu završio kao drugoplasiran iza Borusije Dortmund, a ispred Milana i Njukasla.

Ipak, nije se namučio u osmini fianla. Kod kuće je dobio Real Sosijedad sa 2:0, da bi u Španiji potvrdio pobedu (2:1).

Sofascore

U istom terminu se sastaju Atletiko Madrid i Borusija iz Dortmunda.

Ove dve ekipe su se jednom susretale u Ligi šampiona i to u grupnoj fazi u sezoni 2017/18. Oba tima su ostvarila po jednu pobedu.

Borusija je bila bolja na svom terenu, slavila je ubedljivo 4:0, ali je Atletiko uspeo da se revanšira u Madridu i upisao pobedu sa 2:0.

Ekipa iz Dortmunda je grupnu fazu završila kao prvoplasirana ekipa u grupi "smrti" ispred Pari Sen Žermena, Milana i Njukasla.

U osmini finala je uspela da obezbedi četvrtfinale preko PSV-a. U Holandiji je rezultat bio nerešen (1:1), a potom je nemački tim slavio na domaćem terenu (2:0).

Sa druge strane, Atletiko je takođe završio grupnu fazu na prvom mestu ispred Lacija, Fejnorda i Seltika, da bi u osmini finala savladao aktuelnog vice-šampiona Evrope Inter.

Plasman u četvrtfinale su obezbedili posle boljeg izvođenja jedanaesteraca u Madridu.

Obe ekipe su u promenljivoj formi, ali prema mišljenju stručnjaka, Atletiko je blagi favort na domaćem terenu.

Podsetimo, utakmica je na programu od 21 čas.

Sofascore

Podeli:

Komentari 2

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Apel za sve: "Vozite kao žene!"

Francusko udruženje za bezbednost na putevima pozvalo je ljude da "voze kao žene" kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama.

Business Insider

14:39

15 h

Novo Sport Video Menu