Španija prvak Evrope!

Izvor: ÈŽ

Nedelja, 29.06.2008.

21:33

Default images

Fudbalska reprezentacija Španije novi je prvak Evrope! Jedini pogodak na utakmici postigao je Fernando Tores u 33, minutu. Španci su tako osvojili drugu tiutlu prvaka Evrope, a do finala nisu poraženi nijednom. U grupi su zabeležili tri pobede, u četvrtfinalu na penale izbacili Italiju, u polufinalu bili bolji od Rusije 3:0. Nemci su igrali svoje šesto finale, ali nisu uspeli da dođu do četvrte titule evropskog šampiona.

Oba selektora izveli su postave sa po jednim isturenim napadačem. Prvi opasniji napad imali su Nemci kada je Klose ušao s loptom u kazneni prostor, ali je uklizao Pujol i sprečio ga da uputi šut ka golu.

U devetom minutu po levoj strani prošao je Klose, uputio loptu ka Hiclspergeru, koji je šutirao direktno u Kasiljasa.

Najveća prilika za Špance i do tog momenta na meču, viđena je u 14. minutu kada je Inijesta ušao u kazneni prostor centrirao lopti glavom ka golu uputio Tores ali je Leman reagovao kao mačka i loptu izbio u korner.

Presing Španaca na centru mogao je da donese rezultat kada je Silva presekao Mertezakerov pâs, ali se odbrambeni igrač Verdera ispravio, oduzimajući loptu Toresu.

U 21. minutu Tores je odlično skočio i pogodio levu Lemanovu stativu, a odbitak je prošao pored Silve na ivici peterca. U nastavku akcije Kapdevila je sa 25 metara šutirao pored gola.
AP
Pet minuta kasnije posle jednog kornera Mecelder je glavom odigrao povratnu za Balaka, a njegov šut blokirao je bokom Serhio Ramos. U nastavku akcije Tores je stvorio mnogo problema Lemanu, koji je povratnu loptu morao da pošalje u aut.

Igralo se nekoliko minuta bez prilika, a onda je u 33. minutu Inijesta gurnuo loptu u prazno, Filip Lam je probao da je zagradi kako bi je preuzeo Leman. Međutim, Tores je uspeo da ga pretrči i izgura i prebaci Lemana za 1:0. Samo dva minuta kasnije Inijesta je prošao po levoj strani, izbacio dvojicu, ali je posle centaršuta Silva iz čiste situacije loptu poslao visoko u gledalište.

Balak je posle primljenog gola proveo nekoliko minuta van terena, jer mu je u duelu sa Senom pukla arkada.

U finišu poluvremena Inijesta je još jednom imao priliku da realizuje kontru, ali je komplikovao. Na drugoj strani Španci su se povukli u svojih 35 metara, a Nemci nisu iskoristili nekoliko prilika da posle prekida ugroze Kasiljasa.

U 43. minutu Roseti je zbog prigovora dao žute kartone kapitenima obe selekcije Balaku i Kasiljasu, posle jednog koškanja na centru.
Joakim Lev je na početku drugog poluvremena umesti Filipa Lama u igru uveo Jensena.

Prvu priliku u 54. minutu imala je Španija. Ćavi je šutirao sa preko 20 metara, a Leman poslao loptu u korner. Odmah zatim posle korenera nastala je gužva u šesnaestercu, lopta je došla do Silve koji je sa oko 17 metara šutirao preko gola.

U 55. minutu šansa za Španiju kao preslikana kod prvog gola, ali je sada Leman na vreme izašao isped Toresa. Dva minuta kasnije u igru je ušao Kuranji umesto Hiclspergera.

Nemci su prvi put pripretili u 60. minutu. Jansen je na korner liniji oduzeo loptu Pujolu i centrirao lopta se odbila do Balaka, koji je sa oko 16 metara šutirao pored gola. Nemci su nastavili sa pritiskom, koji je u 63. minutu rezultirao kontranapadom 3 na 3, ali Švajnštajger nije uspeo da savlada Kasiljasa. Aragones je probao da preseče ofanzivu Nemaca zamenom, u 64. minutu, umesto Fabregasa ušao je Ćavi Alonso.

Već dva minuta kasnije Kazorla je ušao umesto Silve. Samo minut kasnije neverovatnu šansu odbranio je Leman. Silva je izveo slobodan udarac "ušunjao" se Ramos i glavom sa nekoliko metara šutirao u Lemana. Još dva puta za tim Španci su imali šansu, ali je Leman oba puta uspeo da sačuva mrežu. Oba puta u prilici je bio Inijesta, jednom s leve kada je gol sprečio Frings, a onda i sa desne strane kada je Leman dobro reagovao.
U 76. minutu tri igrača Španije izmenila su pas "na prvu", lopta je došla do Toresa koji se nije najbolje snašao i propala je prilika za 2:0. U 78. minutu Guiza je ušao umesto Toresa, koji na turniru nije odigrao 90. minuta ni na jednom meču. Odmah zatimu u igru je ušao Gomez umesto Klosea.

Španci su u tom periodu više napadali i uspeli su da u 81. minutu izigraju odbranu Nemačke ali ne i da stave tačku na meč. Sena je "promešao" odbranu Nemačke gurnuo loptu ka Kazorli koji je odmah vratio u peterac, ali je Sena promašio loptu kada je pred Lemanom bio potpuno sam. Nemcu su u tom momentu potpuno pali, Španci su uspešno držali loptu i do kraja odbranili minimalan rezultat, koji im je doneo drugu titulu u istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: