Domaćini drugi put ispali u 1. fazi

Izvor: AK

Utorak, 17.06.2008.

14:38

Default images

Eliminacijom Austrije sa šampionata Evrope u Austriji i Švajcarskoj, završeno je učesće oba domaćina na finalnom turniru, što je tek drugi slučaj u istoriji evropskih prvenstava da organizatori ispadnu već posle nadmetanja po grupama. Jedini koji su do sada kao organizatori šampionat završili u grupnoj fazi bili su Belgijanci na prvenstvu 2000. godine. Zanimljivo da su i tada dve zemlje zajednički organizovale završni turnir, ali tada je drugi domaćin, reprezenatcija Holandije stigla do polufinala.

Belgijance su, kao i ove godine Švajcarce, iz daljih borbi za evropski tron eliminasali Turci. Tada je Belgiji u poslednjem kolu bio dovoljan i bod za prolaz u četvrtfinale, a izgubili su sa 2:0 golovima Hakana Šukura.

Ukoliko se računaju i turniri na kojima su učestvovale samo četiri reprezentacije i na kojim nije bilo takmičenja po grupama, domaćini su takođe dva puta završavali učešće nakon prvog kruga. Bilo je to 1972. u Belgiji i četiri godine kasnije u Jugoslaviji, a oba puta bolji od selekcija organizatora bili su Zapadni Nemci.

Od 1980. godine, od kada se igraju završni turniri sa osam reprezentacija, a kasnije i sa 16, jedini domaćin koji je osvojio titulu bila je Francuska 1984. godine. Jedini organizator koji se domogao finala EP bila je Portugalija 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: