English | Shqip

Proces TV na B92

Projekat unapredjivanja demokratije i sprecavanja korupcije

 
B92SpecijaliLokalni izbori 2004Vesti
     

Najnovijih 10 vesti - strana 1


utorak 30. 11. 2004. 20:32 CET

Naslovna strana specijala

Galerija fotografija parlamentarnih izbora 2004
Beograd, 06. 10. 2004.
Predsednik pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karic na konferenciji za novinare (FoNet)

Analize i komentari

 
 
 

Istraživanja javnog mnjenja

 
 
 

B92 o izborima

Intervjui

Enciklopedija izbora

Izborne vesti

Strana:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

SledećaRASPUŠTEN NOVOSADSKI ODBOR DSS-A | 30/11/2004 19:58 -> 20:32 | B92
Novi Sad -- Portparol DSS-a, Andreja Mladenović kaže da je cilj odluka da se pokaže da DSS ne stoji iza postupaka odbornika u Novom Sadu: "Nije doneta odluka o isključenju. Disciplinske mere i postupke će preduzeti nadležni organi stranke. Pokušavamo da na ovaj način sprovedemo odluke nadležnih organa stranke. Ovom je odlukom jasno pokazano da stranka ne stoji iza postupaka odbornika koji su ovako glasali u novosadskoj skupštini".

NOVI SAD: DSS PODRŽAO SRS | 29/11/2004 08:31 -> 18:17 | B92
Novi Sad -- U novosadskom DSS-u kažu da je gradski odbor ovako postupio u skladu sa interesima grada. "Naš je stav da je bolje da se formira gradska Vlada, pošto je ranije bio stav da se poveže grad i pokrajina. U pokrajini se nije mogao napraviti dogovor sa Demokratskom strankom i zato je usvojeno jedno jedino rešenje koje je bilo moguće, a to je manjinska podrška Srpskoj radikalnoj stranci, to jest Vladi Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije. Prema tome, doneto je rešenje u interesu građana i ono je jedino koje je bilo moguće", kaže funkcioner novosadskog DSS-a, Rada Marinkov.

Iako Marinkov tvrdi da podrška odbornika DSS-a radikalskom kandidatu ne znači da je formirana koalicija, već da je samo reč o podršci manjinskoj Vladi SRS-a i SPS-a, sam Marinkov je danas izabran za zamenika predsednika gradske Skupštine. Zbog današnjeg postupka odbornika DSS-a, poslanici Demokratske stranke, koji su inače napustili današnje zasedanje, zatražili su izjašnjavanje vrha DSS-a u vezi sa postupkom odbornika te partije u novosadskoj Skupštini. "Ja zaista mislim da će prvo centrala Demokratske stranke Srbije morati da proceni da li je ovo što se desilo stav celokupne organizacije DSS-a ili je to sticaj okolnosti da je njihova gradska organizacija iz nekih svojih i njima znanih razloga donela odluku koja je u koliziji sa stavom cele stranke", kaže šef odborničke grupe DS-a u novosadskoj Skupštini, Mihajlo Brkić.

Iz vrha DSS-a su se danas mogle čuti najave raznih vrsta sankcija protiv članova ove stranke koji su podržali radikalskog kandidata za predsednika Skupštine. Međutim, čak i ako bi oni bili isključeni iz stranke, oni bi verovatno i dalje ostali poslanici u gradskoj Skupštini, pošto su, kako kaže sad već bivši sekretar Skupštine Dušan Pavlović, poslanici vlasnici mandata, a ne njihove stranke, prenosi dopisnik B92, Miroslav Zadrepko.

Funkcioner DSS-a, Gordana Matijašević, koja je u ime centrale stranke razgovarala juče sa funkcionerima novosadskog odbora, kaže da je za ovakav vid prekršaja stranačke discipline moguća kazna raspuštanje odbora i isključenje neposlušnih članova. Ona danas nije uspela da dođe ni do jednog od odbornika koji su podržali radikale i socijaliste: "Oni su praktično prekršili dve odluke – odluku Predsedništva i odluku Gradskog odbora da se danas samo verifikuju mandati i da se sačeka do 6. decembra. Sve to povlači određene konsekvence. Kad budemo sagledali ko je glasao, šta je sve urađeno, moraće da reaguju organi stranke. Ja sam sigurna da oni posledice znaju."

Iako je među novosadskim novinarima prostrujala vest da popodne u Novi Sad stiže lider DSS-a, Vojislav Koštunica, Gordana Matijašević kaže da posle ovoga što se danas desilo nema svrhe da se neko sastaje sa odbornicima koji su se oglušili o odluku stranke.


PEROVIĆ PREDSEDNIK SKUPŠTINE BEOGRADA | 26/11/2004 12:40 -> 18:34 | B92
Beograd -- Predsednik i potpredsednik Skupštine bili su jedini kandidati za te funkcije i izabrani su bez rasprave. Milorad Perović proteklih godina bio je odbornik i potpredsednik Skupštine opštine Zvezdara, a trenutno je i poslanik u parlamentu državne zajednice: “To je jedna obaveza, ali i čast, da na kraju našeg mandata ostavimo građanima Beograda jedan grad u kojem će se živeti lakše i bolje”.

Za članove Gradskog veća, izabrani su Dušan Bajec, Branka Bošnjak, Dragana Zeljković, Srdjan Jovanović, Jasenko Lazović, Dejan Mali, Vladimir Marković, Andreja Mladenović i Vladan Čubarević, a zamenik gradonačelnika je Radmila Hrustanović.

Izbor skupštinskih funkcionera pokazao je dobro funkcionisanje koalicije DS-a, DSS-a i G17 plus. Gradonačelnik Nened Bogdanović ističe da su DS i DSS u Beogradu saradjivali i u prethodnom mandatu: “Ne očekujem neke ozbiljne probleme, ali uvek može doći do političkih potresa, pa se onda možete imati problema na svim nivoima vlasti, ali se nadam da će u Beogradu ova koalicija, koja jeste vrlo logična, ostati u sledeće četiri godine”.

Prema informacijama iz vladajuće koalicije dogovorena je i podela uprave gradskim preduzećima. DSS, koji će deo svojih nadležnosti preneti na G17 plus,  kontrolisaće Beogradske elektrane, gradske pijace, Beograd put i groblja, dok su ostala preduzeća, poput Direkcije za gradsko građevinsko zemljište, GSP-a, Parking servisa, Gradskog zelenila pripala DS-u.

Gotovo idiličnu atmosferu narušili su radikali koji su pred kraj napustili sednicu, pošto nije udovoljeno njihovom zahtevu da se odloži izbor članova Administrativno-mandatne komisije i Komisije za pripremu poslanika i najavili da neće učestvovati u radu gradskih komisija i saveta.


DOGOVOR DS, DSS I G17 PLUS U NIŠU | 26/11/2004 12:54 -> 16:33 | B92
Niš -- Većinu će činiti 33 od 61 odbornika, a imaće podršku stranke Pokret Snaga Srbije, koja ima potpisan protokol sa DS-om i Nove Srbije, koja je ranije ušla u koaliciju sa DSS-om. Predsednik skupštine će biti iz DS-a, zamenik iz DSS-a, a sekretar iz G17 plus. Što se tiče učešća u radnim telima i upravnim odborima, dogovoreno je da 50 posto pripadne DS-u, a po 25 DSS-u i G17 plus.

Dogovor ipak nije protekao bez problema. Prestavnici SPO-a su napustili sastanak, uz obrazloženje da neće učestvovati u podeli plena. Ostali koalicioni partneri kažu da će koalicioni problem kažu da će problem sa SPO-om biti rešen, kao i da nije reč o podeli plena, već da, upravo suprotno, preovlađuje stav da se direktori javnih preduzeća biraju putem konkursa. Konstitutivna sednica Skupštine grada Niša je zakazana za nedelju 28. novembra.


ANKETNI ODBOR O IZBORIMA U BEOGRADU | 26/11/2004 12:32 | Beta
U kopijama zapisnika koji je GIK dostavio Anketnom odboru nema druge stranice.

Anketni odbor je odlučio da pozove predsednika GIK-a Gorana Kljajevića da da izjavu, a u ponedeljak će početi uvid u izborni materijal sa spornih biračkih mesta.

Anketni odbor je formirala Skupština Srbije na zahtev Socijaldemokratske partije.


DOGOVOR O PODELI VLASTI U BEOGRADU | 10/11/2004 08:54 | B92
Beograd -- Prema tom dogovoru, predsednik Skupštine grada biće iz DSS. U DS potvrđuju da je dogovor napravljen i da još nije potpisan. "Napravljen je najveći deo dogovora o tome kako bi trebalo da izgleda parlamentarno ustrojstvo u Skupštini grada i kako će izgledati institucije, odnosno ustanove, javna preduzeća itd, čiji je osnovač Skupština grada", kaže potpredsednik DS Dušan Petrović.

Gradsku vlast praktično će deliti DS, DSS i G17 plus, pošto će DSS deo svojih ovlašćenja preneti na G17 plus. "G17 plus je stranka koja je svesna broja odbornika koje ima, a to je pet. Svesni smo i da raspolažemo kvalitetnim kadrovima i razmotrićemo ponudu koju imamo kao konačnu. Naravno, prihvatićemo samo vršenje vlasti na način da mi možemo da budemo odgovorni", kaže Branka Bošnjak iz G17 plus.

Najveći problem moglo bi da bude različito viđenje podele vlasti. Kako B92 nezvanično saznaje, DS želi da u svim resorima budu svi koalicioni partneri kako bi radili zajedno, dok bi DSS da, kao i u Vladi Srbije, svaki resor drži jedna stranka. Sporazum će ipak najverovatnije biti potpisan do kraja nedelje.


SKUPŠTINA BEOGRADA 19. NOVEMBRA | 09/11/2004 13:54 -> 20:30 | B92, Beta
Beograd -- Koalicioni sporazum još nije potpisan zbog različitog viđenja podele vlasti. DS želi da u svim resorima budu svi koalicioni partneri kako bi radili zajedno, dok bi DSS da, kao i u republičkoj vladi, svaki resor drži jedna stranka. Sporazum će najverovatnije biti potpisan do kraja nedelje.

To je potvrdio i predsednik Gradskog odbora DS Zoran Alimpić u izjavi agenciji Beta. On je rekao da sporazum o koaliciji još nije potpisan, ali  i da se nada da će to biti učinjeno za dan ili dva. "Mi smo većina demokratske orijentacije, koja lako može da napravi većinu u Skupštini grada", rekao je Alimpić i dodao da se DS sa DSS-om i G17 Plus "slaže o većini pitanja" i da su u toku još dogovori o načinu upravljanja i strateškim prioritetima.

Prema njegovim rečima, gradski resori neće biti podeljeni po strankama, kao što je slučaj u Vladi Srbije. Alimpić je rekao da je bilo takvih ideja iz DSS, ali da je brzo postignut dogovor da ne bude tako.


DVE KONSTITUTIVNE SEDNICE U N. PAZARU | 09/11/2004 15:16 | B92
Novi Pazar -- Portparol Sandžačke demokratske partije, Mirsad Jusufović, tvrdi da oni postupaju u skladu sa zakonom i da niko nije kriv Listi za Sandžak što ne može da formira odborničku većinu. "Niko neće sa njima", tvrdi Jusufović navodeći da je 18. novembar namerno izabran kao krajnji rok: "Dobija se na vremenu da se neke mutne radnje koje su rađene u četiri prethodne godine sada zamaskiraju, da se očiste tragovi, pa će se možda prihvatiti i ta skupštinska većina."

Predsednik Glavnog odbora koalicije Lista za Sandžak, Nervi Bejtović, tvrdi da je najstariji odbornik sednicu zakazao nakon što ju je sazvala bivša predsednica opštine: "Što predstavlja krajnje licemerje SDP-a ako znamo da su još 6. novembra svi novoizabrani odbornici dobili materijal za konstitutivnu sjednicu koju je zakazao predsednik skupštine opštine u prošlom sazivu."

U novom sazivu, koalicija Lista za Sandžak ima 21 odbornika, SDP 17, a za većinu su potrebna 24 odbornička glasa, iz Novog Pazara izveštava Amela Bajrović.


ANKETNI ODBOR O IZBORIMA U BEOGRADU | 08/11/2004 12:15 | Beta
Beograd -- Članovi Odbora su i Milisav Petronijević iz Socijalističke partije Srbije, Marko Krstin iz G17 plus, Dejan Rajčić iz Poslaničkog kluba Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije, Goran Rakovac iz Demokratske stranke Srbije, Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke i Milan Marković iz Demokratske stranke.

SDP je u inicijativi za obrazovanje Odbora naveo da je dvadesetak predstavnika liste "DA-SDP-Nebojša Čović" imalo uvid u izborni materijal i utvrdilo da ima nepravilnosti koje dovode u pitanje legalitet i legitimitet izbora 19. septembra.

Odbor je Gradskoj izbornoj komisiji naložio da joj do petka dostavi biračke materijale sa oko 100 spornih biračkih mesta.


KOALICIJA DSS I SRS U NOVOM SADU? | 05/11/2004 20:38 -> 22:45 | FoNet
Novi Sad -- Centrala DSS dala je dozvolu Gradskom odboru u Novom Sadu da u Skupštini grada podrži manjinsku vlast SRS.

Kako piše novosadski Građanski list od petka, postignut je načelni dogovor između SRS i DSS o podršci radikalima za formiranje većine u gradskoj skupštini.


Strana:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Sledeća