Izvor: pun kufer

Muren je jedno od jedinstvenih planinskih sela u Alpima sa pogledom na dolinu Loterbrunen. Grad bez automobila ima nekoliko ulica sa šarenim kućama prekrivenim ledom zimi i prelepim cvećem u proleće i jesen.

Da, Ženeva je lepa i uredna. Bern takođe. Naravno, ni Cirihu ništa ne nedostaje, a život u Bazelu je i više nego prijatan. Sada kada smo naveli par najpoznatijih švajcarskih gradova u kojima je život više nego prijatan, vreme je da pogledamo koje manje (po broju stanovnika) gradove treba posetiti. Pa počnimo redom...

Više od 10 miliona turista poseti ovu zemlju godišnje i uživa u njenoj prirodnoj lepoti i pejzažu. Jezera, vodopadi, planine, zamkovi, Alpi – ova zemlja nema ništa. A pored poznatih i slavnih, mnogo je malih mesta i gradova koji plene svojom lepotom...

Špic

Špic je mali grad u srcu Švajcarske, smešten na obali Tunskog jezera i jednog od najlepših evropskih zaliva. Sa populacijom od 12.000 duša, to je odlična destinacija za one koji traže bekstvo od užurbanog grada. Špic je poznat po svom srednjovekovnom zamku iz 13. veka, spektakularnim vinogradima i živopisnim planinama koje ga okružuju. Vredi ga posetiti tokom cele godine radi zimskih sportova, fotografisanja, plivanja i krstarenja.

Muren

Muren je jedno od jedinstvenih planinskih sela u Alpima sa pogledom na dolinu Loterbrunen. Grad bez automobila ima nekoliko ulica sa šarenim kućama prekrivenim ledom zimi i prelepim cvećem u proleće i jesen. Gosti uživaju u spektakularnom pogledu na okolne živopisne planine, uključujući vrhove Jungfrau, Monch, Eiger i Brethorn. Moguće je planinarenje, vožnja žičarom do planina ili vožnja gondolom do planine Bing sa prekrasnim pogledom na horizont.

Vengen

Vengen je jedno od najlepših sela u regionu Jungfrau i top-destinacija za one koji žele da vide planine u Švajcarskoj. Smešten iznad doline Loterbrunen, pruža miran odmor za ljubitelje prirode sa kilometrima slikovitih planinarskih staza i beskrajnim mogućnostima zimskih sportova. U njemu nema automobila, što omogućava posetiocima da uživaju u svoj njegovoj lepoti, a dobro je prošetati do anglikanske crkve Sv. Bernarda i istražiti lepotu pejzaža. Dodajmo i da su ljubitelji skijanja sigurno čuli za ovaj grad, jer se u njemu održava jedna od najpoznatijih trka spusta Svetskog kupa.

Stajm em Rajn

Stajn am Rajn je jedan od najlepših malih gradova u zemlji i jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u Evropi. Poznat je po svojim dobro očuvanim, izvrsno okrečenim zgradama sa ukusno uređenim prozorima, uključujući drvene kuće i prelepe pejzaže. Gosti mogu istražiti stare kuće na trgu, gradske kuće sa jedinstvenom arhitekturom i živopisnim muralima. Opcija je da prošetate obalom reke Rajne i istražite zamak Hohenklingen i opatiju Sv. Georges.

Morkote

Morkote je živopisni gradić na obali jezera Lugano u švajcarskom kantonu Tičino. Proglašen je za najlepši grad u Švajcarskoj 2016. godine, a poznat je po svojim veličanstvenim arkadama starih patricijskih kuća, kao i impozantnim zgradama, malim ulicama, zadivljujućim prirodnim lepotama i vrednim spomenicima arhitekture. Ljubitelji prirode mogu istražiti prelepi park Scherrer sa bujnom suptropskom vegetacijom. U isto vreme, ljubitelji istorije mogu da se upute u hodočasničku crkvu Santa Marija del Saso, sa prelepom kamenom kupolom izgrađenom 1700. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.