Izvor: Avaz.ba

U ovom gradu temperature dostiži i do 55 stepeni, pa je samim tim život iznad zemlje nepodnošljiv.

U Australiji, gotovo hiljadu kilometara severno od Adelejda, nalaze se piramide od peska. Okružene su za to podneblje tipičnim pejzažem - pustinjom u kojoj se vidi tek poneki žbun koji je otporan na teške uslove.

Pored toga, posmatrač će uočiti čitav niz otvora u stenama i uzvišenjima. Teško bi neko mogao da pretpostavi da je tako, no istina je – u tim otvorima danas žive ljudi. Reč je o stanovnicima Kuber Pedija, rudarskog gradića u kojem se znatan deo života odvija ispod zemlje.

U tom gradu danas 60 odsto od ukupno 2.500 stanovnika živi ispod zemlje, u kućama izgrađenim u stenama i rupama, pri čemu su najčešće jedini znakovi njihovog postojanja – ventilacione cevi. „Beli čovek u rupi“

Kada je u Australiji zima, taj način života može delovati donekle ekscentrično. No, leti, kada u Kuber Pediju temperature dostižu i do 55 stepeni, život iznad zemlje toliko je nepodnošljiv da često s neba znaju da padaju i mrtve ptice. Zato je selidba ispod zemlje bila sasvim logična odluka brojnih stanovnika.

U slobodnom prevodu s jednog od autohtonih jezika, Kuber Pedi znači "beli čovek u rupi".

U Kuber Pediju je mnogo toga ispod zemlje – ne samo domovi, već i radnje, motel i restorani. Podzemni objekti moraju biti najmanje četiri metra duboki, a na toj je tački život leti prijatan, uglavnom na temperaturi od 23 stepena.

Osim toga, kada u zimskim noćima temperature padaju na dva stepena, podzemne kuće savršeno čuvaju toplotu.

Interesantno je kako se čitav grad svih 12 meseci snabdeva „vlastitom“ strujom, koju proizvode solarne elektrane, no njena potrošnja je znatno manja nego u „nadzemnom“ svetu. Radi se o tome da klimatizacija u objektima u kojima žive meštani Kuber Pedija uopšte nije potrebna.

"U drugim gradovima Australije ljudi plaćaju čitavo bogatstvo kako bi se rashladili u danima kada temperature idu i do 50 stepeni. Nama to nije potrebno", kaže stanovnik naselja Džejson Rajt (Jason Right).

Kuće u Kuber Pediju izuzetno su jeftine – jedna, koja ima tri spavaće sobe, nedavno je prodata za manje od 25.000 evra. Čisto radi poređenja, jedna kuća te kvadrature u Adelejdu košta oko 420.000 evra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.