Foto: Shutterstock/ecstk22
Foto: Shutterstock/ecstk22

Gastronomska prestonica: Ovaj evropski grad proglašen je najpotcenjenijim na svetu VIDEO

Podeli

Njujork, Pariz i Tokio su verovatno na vašoj listi gradova koje morate posetiti, ali ima mnogo manje popularnih gradova koje vredi obići.

Potcenjeni gradovi imaju svoje prednosti. Često mogu biti bez gužve, pristupačnije i podjednako interesantne. Turistička novinarka Šarael Kolberg odlučila je da sprovede istraživanje i otkrije koji je najpotcenjeniji grad za posetiti, a odgovor na to pitanje dobila je od 175 putoholičara, koji su se uglavnom složili da je to Bolonja u Italiji.

"Bolonja je vrlo perspektivna i spremna je da postane novi vrući italijanski grad koji treba posetiti“, kaže Tom Marčant, osnivač luksuzne turističke kompanije Black Tomato. "A kao dom paste bolonjeze, to je meka za gurmane."

Bolonja ima mnogo nadimaka - La Rossa ("Crvena“, zbog svojih crvenih krovova od crepa), La Dotta ("Učena “, zbog drevnog univerziteta u Bolonji), i najpoznatiji, La Grassa ("Debela“, zbog bogate gastronomske ponude).

Evo tri glavna razloga zašto staviti Bolonju na svoju listu putovanja ove godine:

Vrhunska hrana

″Bolonja vrlo verovatno ima najbolju gastronomsku ponudu u celoj Italiji,” kaže Džef Miler, bloger na Our Passion for Travel. Ljubitelji hrane mogu istražiti gradske pijace na otvorenom i skrivene pastificije (prodavnice testenina) i posete restorane koji služe omiljene testenine, kao što su testenina bolonjeze i tortelini.

Foto: Shutterstock/RossHelen
Foto: Shutterstock/RossHelen

Takođe možete provesti dan u FICO Eatali Vorld, poznatom i kao Diznijev svet hrane, tematskom parku u Bolonji od 20 hektara koji je u potpunosti posvećen italijanskoj kuhinji.

Ili idite na jednodnevni izlet u regiju Emilija-Romanja, gde je rođena italijanska gastronomija. "Bolonja ima odličan pristup Modeni i Parmi, obe sa poznatim proizvodima kao što su pršuta iz Modene i Parmiđano-Ređano, nazvani po njima“, kaže David Havkraven, vlasnik Designed Travel. Hokraven često šalje putnike na lokalne farme, gde mogu da probaju modenski pršut ili saznaju o delikatnom procesu koji stoji iza autentičnog balzamičnog sirćeta.

Značajna istorija i arhitektura

Bolonja je priznata kao UNESCO-ova svetska baština zbog svojih 62 km portika i šetališta. Tu su i 24 srednjovekovne kamene kule, uključujući najpoznatiju znamenitost Bolonje, Dve kule.

Putopisac En-Mari Kejhil kaže da bi ljubitelji istorije trebalo da započnu penjanje na kulu Asineli, jednu od dve kule otvorene za javnost. Takođe predlaže posetu nedovršenoj bazilici San Petronio i obilazak rimskih ruševina koje se nalaze ispod biblioteke u Bolonji (možete ih videti i kroz staklene podove biblioteke).

Prikladnost i dostupnost

Prema Marčantu, Bolonju možete obići potpuno peške, što će vam uštedeti troškove iznajmljivanja automobila. Ako želite da koristite javni prevoz, postoji gradski autobus sa kartom od 1,30 €. Marčant kaže da su meštani ljubazni i da je grad generalno bezbedan, što ga čini prijatnim mestom za odmor. A prosečna hotelska soba košta ispod 200 evra po noći tokom osam meseci u godini. Nalazi se u severnoj Italiji, i pogodno je putovati iz Bolonje u druge italijanske gradove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19705 idi na stranu